Sony Xperia 5

Sony Xperia 5 er en usædvanlig høj telefon med mange vellykkede funktioner blandt andet muligheden for at dele skærmen i to.

af Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Sony
8.8

Moderne smartphones er ofte ret ens, så det er rart, når der ind imellem er nogen, der forsøger at skille sig lidt ud, og det gør Sony med sin nyeste telefon, Xperia 5. Forholdet mellem den bredeste og smalleste side af telefonen er 21:9. Det er næsten samme forhold som det, der bruges i biograffilm. Den usædvanligt høje skærm viser sig at være en god idé. Det første man lægger mærke til, er at telefonen ligger bedre i hånden end mange andre toptelefoner. Xperia 5 er ganske enkelt smallere og dermed nemmere at holde om.

Ulempen er til gengæld, at det er ualmindeligt svært at nå den øverste del af skærmen. Faktisk kan tommelfingeren kun lige række henover den nederste halvdel. Men hvis man sørger for at lægge de mest brugte ikoner i bunden, så er det ikke det store problem. Xperia 5 prøver selv at gøre det nemmere for brugeren at nå de mest brugte apps ved lægge dem i en sidemenu kaldet SideSense, som skulle dukke op, når man tapper et par gange på siden af telefonen. Funktionen virker desværre ikke så godt, og det kræver megen øvelse at få menuen frem. Noget mere vellykket er multivindue-funktionen, hvor du med nogle få tryk kan få vist to apps på hver sin del af skærmen. Det fungerer upåklageligt, og her kommer den høje­ ­skærm virkelig til sin ret.

Kameramodulet på bagsiden har tre linser, der i samarbejde leverer nogle virkelig gode billeder i dagslys. Hvis du bruger blitz i mørke omgivelser bliver resultatet knapt så vellykket med forkerte farver og meget voldsom belysning af motivet.

Xperia 5 går imod tidens trend med fingeraftrykslæser i skærmen og har i stedet for fået indbygget  fingeraftrykslæseren i siden, så du bare skal lægge tommelfingeren op mod den for at låse telefonen op. Aflæsningen er hurtig og det er nemt at lægge fingeren mod den lille, smalle plade.

Prismæssigt ligger Xperia 5 lidt lavere end de regulære topmodeller fra konkurrenterne, og hvis du er på udkig efter en telefon, der er lidt nemmere at have i hånden, så er Xperia 5 et godt bud.

 


+ God skærm

+ Praktisk skærmdeling

– Dårlige billeder i svag belysning

– Side sense-menuen er besværlig

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Sony Xperia 5 er en usædvanlig høj telefon med mange vellykkede funktioner blandt andet muligheden for at dele skærmen i to.

Specifikationer

Mærke
Sony
Processor
Qualcomm Snapdragon 855
Hukommelse (RAM)
6 gigabytes
Lagerplads
128 gigabytes
Skærmstørrelse
6,1 tommer
Skærmopløsning
2520 x 1080 pixels
Tilslutninger
USB C
Batterikapacitet
3140 mAh
Styresystem
Android 9.0
Netværk
802.11ac (Wi-Fi 5)
Mål
15,8 x 6,8 x 0,82 cm
Vægt
164 gram
Fingeraftrykslæser
Ja, i siden
Kamera
12 + 12 + 12 megapixels (bagpå), 8 megapixels (foran)
Udskifteligt microSD-kort
Ja