Sony Xperia 1 IV er usædvanligt høj. Og føles meget solid.

Sony Xperia 1 IV

Android-mobiltelefon i luksusklassen med fire kameraer og ekstra høj skærm.

af Henrik Ræder Clausen #Telefon #Sony
8.2

Denne telefon er hurtig, har fremragende kameraer, masser af lager og gode ekstrafunktioner. De avancerede kamera-apps er dog rigeligt komplekse, og telefonen har tendens til at blive for varm.

De tre kameraer på telefonens bagside giver gode billeder, helt fra vidvinkel til en udmærket zoom-funktion. Og i modsætning til de fleste kameraer er her optisk zoom, der bevarer billedkvaliteten helt tæt på.

Billederne på 12 megapixel har meget naturlige farver, og er helt fri for kunstige effekter. Til gengæld er detaljerne noget uskarpe, når man går helt tæt på. Den medfølgende kamera-app giver masser af muligheder, men kræver nogen fotoerfaring at bruge optimalt.

Den gode billedkvalitet går igen i videooptagelser, og er særligt imponerende i svagt lys. Kameraet kan tage 4K video i høj hastighed. Telefonen kan optage i det effektive H.265-format, og app’en har masser af muligheder. For den, der optager meget video, er denne telefon et rigtig godt valg.

Skærmen er direkte imponerende: Den har fuld 4K-opløsning, er lysstærk og har levende farver. Det aflange 21:9 format gør telefonen usædvanligt høj, uden dog at være bredere end andre telefoner. Dermed behøver du for en gangs skyld ikke at have en stor hånd for at bruge en stor telefon – til gengæld vil mange videofilm blive vist med sorte kanter.

Samtalekvaliteten er i orden uden at være i særklasse. Det er hørt bedre, og vi forventede en egentlig luksusoplevelse på det punkt.

Måleværktøjet Geekbench viste en hastighed på 3346, hvilket gør telefonen til en af de hurtigste, vi har testet. Desværre bliver telefonen nemt varm, og i den situation fik vi resultater ned til beskedne 2424. Det kan også blive et problem for spil, intens brug af WiFi og ved længere videooptagelser.

Lidt overraskende følger der ikke en lader eller et USB-kabel med telefonen. Vi målte en ladeeffekt på 20 watt fra en god strømforsyning. Det er pænt, men andre telefoner kan lade noget hurtigere end det.

En smart ekstrafunktion er, at telefonens USB-C port også kan bruges som videoudgang. Telefonen skal blot kables til en skærm med et USB-C kabel, så kommer lyd og billede med over uden videre. For at få det bedste resultat bør skærmen også være i 21:9 format.

Til vores undren er der en del overflødige apps installeret, når man sætter telefonen op. Det burde ikke være nødvendigt at lægge apps – reelt set reklamer – ind i en telefon i denne prisklasse. Heldigvis kan de overflødige apps fjernes uden videre.

Plus / Minus:
+ Flot skærm
+ Gode kameraer og apps
+ Videoudgang
– Støj i telefonlyden
– Bliver hurtigt varm

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

En glimrende telefon med meget avancerede kameramuligheder. Men dog ikke med nyheder nok til at begrunde den høje pris.

Specifikationer

Mærke
Sony
Processor
Arm V8 3,0 GHz
Hukommelse (RAM)
32 GB
Lagerplads
256 GB
Skærmstørrelse
6,5″ (21:9)
Skærmopløsning
3840 x 1644 pixels (4K)
Tilslutninger
USB-C, hovedtelefoner
Batterikapacitet
5000 mAh
Styresystem
Android 12
Netværk
5G, WiFi 6
Mål
16,5 x 7,1 x 0,8 cm
Vægt
186 gram
Fingeraftrykslæser
I siden
Kamera
4 x 12 megapixels
Udskifteligt microSD-kort
Ja
Andet
Videoudgang
Benchmark (højest er bedst)
3346