Ved at løsne nogle få skruer kan du selv skille telefonen ad.

FairPhone 4

Fairphone er nok det nærmeste, man kommer en bæredygtig telefon, men hastigheden halter lidt.

af Morten Skeldal Østergaard #Telefon #Fairphone
8.3

Den store smartphone Fairphone 4 er et sympatisk bekendtskab, men telefonen virker også lidt klodset efter nutidens standarder.

Telefonen er bygget ud fra nogle principper om at belaste planetens ressourcer mindst muligt. Det kommer til udtryk i telefonens materialer, som i vidt omfang er genanvendte eller udvundet under kontrollerede forhold.

Det er mægtigt tiltalende, men hvad der måske er lige så interessant for os som forbrugere, er, at Fairphone 4 også er bygget, så den er nem at reparere og udskifte dele på. Bagbeklædningen kan pilles af ved stikke en negl ind under den, og så har du adgang til fx at skifte batteriet. Telefonens indre dele er opdelt i moduler, og det er ingen sag at skrue de enkelte dele ud. De fleste af dem holdes på plads af den samme type skrue, som uden videre kan skrues ud med en stjerneskruetrækker.

Modulopbygningen gør desværre også Fairphone 4 til et stort skrummel, fordi pladsen inde i telefonen ikke er så effektivt udnyttet. Men selv om det er en buttet telefon, har du alligevel et godt greb om den takket være den gummiagtige bagbeklædning. Der er metal næsten hele vejen rundt langs kanten, og skærmen dækkes af holdbart Gorilla-glas. Det føles i det hele taget som en bundsolid telefon, der kan tåle lidt af hvert.

Ydelsen ligger lidt under, hvad vi forventer i denne prisklasse, og skærmen er LED, der kke har samme gode kontrast, som de OLED-skærme mange konkurrenter bruger. Derfor er det også først og fremmest for den bæredygtige indstilling, du skal købe Fairphone 4.

Kameramodulet på bagsiden har tre linser og tager nogle udmærkede billeder. Det var kun ved svag belysning, at der var lidt for meget billedstøj for vores smag.

Der sidder en fingeraftryksaflæser gemt i power-knappen, som er placeret lige ved din tommelfinger, hvis du holder telefonen i højre hånd. Det lykkedes os aldrig at få telefonen til at aflæse fingeraftrykket i samme øjeblik, vi tændte for telefonen. Hver gang var vi nødt til først af tænde, og så lige løfte fingeren og lægge den på knappen igen for at blive logget på telefonen. Det blev vi hurtigt lidt trætte af.


+ Genanvendte materialer

+ Solidt bygget

– Ikke så hurtig

 

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Fairphone er nok det nærmeste, man kommer en bæredygtig telefon, men hastigheden halter lidt.

Specifikationer

Mærke
Fairphone
Processor
Snapdragon 750G
Hukommelse (RAM)
6 GB
Lagerplads
128 GB
Skærmstørrelse
6,3 tommer
Skærmopløsning
2340 x 1080 pixels
Tilslutninger
USB-C
Batteritid
Cirka 30 timer
Batterikapacitet
3905 mAh
Styresystem
Android 11
Netværk
Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1
Mål
162 x 75,5 x 10,5 mm
Vægt
225 gram
Fingeraftrykslæser
Ja, i powerknappen
Kamera
48 MP, 48 MP (ultravid), dybdekamera
Udskifteligt microSD-kort
Ja
Benchmark (højest er bedst)
GeekBench 625 (single core), 1856 (multicore), 1310 (OpenCL)