Anmeldelse af iPhone 7

Apple iPhone 7

iPhone 7 har fået en række gode all round-opgraderinger, og den nye iPhone er bestemt en af markedets absolut hurtigste og bedste smartphones.

af #Telefon #Apple
10.0

Lad det være sagt med det samme. Vores test af iPhone 7 viser, at telefonen er en af de bedste smartphones på markedet. Testen viser, at skærmen er bedre end nogensinde, kamera-teknologien har fået et løft, og at den ny A10-chip snart kan klare sig med de bærbare computere.

Men efter at have testet iPhone 7 kan vi også konkludere, at du som ganske almindelig smartphone-bruger sagtens vil kunne klare dig, hvis du har en iPhone 5, iPhone 6, 6S eller iPhone SE.

Hardware: iPhone 7 er den hurtigste telefon på markedet

iPhone 7 er udstyret med den nye A10-processor. Den er 120 gange hurtigere end den første iPhone, jeg hentede fra USA tilbage i 2007 – og 40 procent hurtigere end A9-chippen, iPhone 6 var udstyret med. Det kan mærkes.

Programmer og spil, der kræver meget grafik og processorkraft, åbner øjeblikkeligt, loadtiderne er lynhurtige, og der er ingen hakken rundt i de tunge programmer og spil. De første benchmarks har da også vist, at A10-chippen udraderer konkurrenterne og efterhånden kan krydse klinger med bærbare computere på specifikke.

Det lave strømforbrug på chippen betyder i øvrigt, at Apple lover to timers ekstra batterilevetid på den nye iPhone.

Farvestrålende skærm

På papiret ser iPhone 7’s 1334 x 750 pixel retina-skærm ikke ud af meget. Men iPhone 7-skærmen har fået DCI-P3-farverum, der angiveligt kan gengive 42 % af de farver, vi som mennesker kan se. Til sammenligning kan sRGB, som ellers er standarden, gengive cirka en tredjedel.

I vores test af iPhone 7 er det tydeligt at se forskel på farverne, når vi sammenligner med skærmen på iPhone 6. Eksempelvis i spil, hvor der optræder animationer af ild, fremstår de røde og gullige farver langt mere levende. Farverne er generelt dybere og kontrasterne stærkere.

Skærmen er blevet 25 % lysere, hvilket især mærkes i solskin, hvor jeg ikke længere skal fægte rundt med telefonen for at finde den perfekte vinkel, når jeg skal læse en besked.

Kameraet tager fantastiske billeder

Kameraerne på iPhone 7 har fået en teknisk overhaling. Optisk billedstabilisering, autofokus og en hurtigere sensor er nøgleordene. Testen af iPhone 7 viser helt tydeligt, at kameraet fokuserer utroligt hurtigt – langt hurtigere end eksempelvis kameraet i en iPhone 6.

Den forbedrede linse med f/1.8-blænde gør, at kameraet lukker langt mere lys ind. I vores test af iPhone 7-kameraet kan man se en klar forbedring af billeder taget under dårlige lysforhold, når man sammenligner med kameraet i iPhone 6.

 

iphone-6 iphone-7
iPhone 6 under dårlige lysforhold iPhone 7 under dårlige lysforhold

Designet – iPhone 7 siger farvel til hjemmeknap

Apple holder fast i samme design på iPhone 7 som i iPhone 6 – den ligger godt i hånden, men ligner på overfladen 6’eren på en prik. Der er dog to nye farver på paletten. Black, som er blank og sort – og Jet black, der er mat sort. Derudover fås telefonen i farverne sølv, guld og rose gold.

Hjemmeknappen er blevet fjernet, så den nu blot er en trykfølsom cirkel, der giver et haptisk feedback – altså en lille vibration i fingeren, når du udfører en handling. Funktionen fungerer overraskende godt, og det føles vitterligt som om, du trykker på en knap.

Det haptiske feedback komplementerer 3D-touch, der blev introduceret med iPhone 6S. Skærmen registrerer altså ikke blot, at du trykker, men også hvor hårdt du trykker. Vil du eksempelvis sende en ny besked, trykker du lidt hårdere på ”Besked”-appen. Det giver et haptisk feedback, hvorefter du på frontskærmen får mulighed for at vælge ”Ny besked” uden at skulle åbne appen og bruge et ekstra tastetryk for at åbne en ny, tom besked.

Jeg forstår dog ikke, hvorfor Apple ikke har fjernet hjemmeknappen helt og ladet både den og fingeraftrykslæseren integrere i displayet, når du fx skal vække telefonen til live. Det kommer muligvis, når iPhone 8 skal tage kegler ved 10 års jubilæet for iPhone.

Intet jackstik til høretelefonerne

Den nye iPhone 7 har ingen hovedtelefonstik til din høretelefoner, i stedet for det traditionelle minijack-stik skal hovedtelefoner nu tilkobles i Lightning-stikket (strømstikket). Apple er så venlige at medsende en lightning-til-minijack-omformer, så du stadig kan bruge dine (nu forældede) høretelefoner ved at sætte dem i den lille adapter.

Argumentet fra Apple er, at fremtiden er ledningsfri. Vi skal med andre ord vænne os til trådløse høretelefoner. ”Vi er modige og tager det første skridt”, lyder det fra giganten. ”Bluetooth-lyd er ikke god lyd, og jeg orker ikke omformere”, lyder modsvaret fra kritikerne. Rygterne går i øvrigt på, at flere producenter overvejer at følge trop og droppe jack-stikket fra fremtidige smartphones.

Jeg har en enkelt (væsentlig) anke mod at droppe jackstikket. Når jeg ligger på sofaen og streamer video – og samtidig gerne vil oplade min telefon, er jeg prisgivet. Georg Gearløs-typer er godt nok ved at opfinde omformere med plads til begge stik, men jeg melder mig i koret af brugere, der finder det en anelse omstændeligt.

Til gengæld har iPhone 7 en ekstra højtaler, så telefonen nu har stereo-lyd. Det lyder i sagens natur bedre, når du surfer rundt på nettet og ser videoklip – men det erstatter ikke små transportable højtalere.

Hvornår kommer næste store feature?

Apple lancerede iPhone 7 med stort trompetskrald og de uopfindsomme ord ”den bedste iPhone nogensinde” – ja, hvad ellers? Fristes man til at spørge.
Netop uopfindsomhed har været kendetegnet ved de sidste iPhone-lanceringer. De store teknologiske landvindinger er udeblevet, og vi er stort set blevet spist af med opgraderinger i maskinrummet. Kameraet er blevet bedre, chippene hurtigere og flere og bedre censorer er installeret. Manglen på nye opfindelser har skuffet inkarnerede Apple-fans.

Vores anmeldelse af iPhone 7 er klar: Det er den bedste smartphone, du kan sætte kløerne i. Den er hurtigere end nogensinde. Men har du tålmodighed til at vente, anbefaler jeg at vente på iPhone 8.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

iPhone 7 er mærkbart hurtig og tager gode billeder, men har du en telefon der virker fint, kan du sagtens vente til iPhone 8

Specifikationer

Mærke
Apple
Processor
Apple A10 Fusion
Hukommelse (RAM)
2 GB
Lagerplads
32/128/256 GB
Skærmstørrelse
13,8 x 6,7 x 0,7 cm
Skærmopløsning
1334 x 750 pixels
Tilslutninger
Lightning
Batterikapacitet
1960 mAh
Styresystem
Apple iOS
Vægt
138 g
Fingeraftrykslæser
Ja
Kamera
12 megapixel og 7 megapixel frontkamera
Udskifteligt microSD-kort
Nej