De tre mesh-enheder er helt ens.

TP-Link Deco XE75

Mesh-routersæt med Wi-Fi 6E og tre netværksporte per enhed. Fås også med to enheder.

af Henrik Ræder Clausen #Router #TP-Link
7.2

Dette mesh-routersæt bruger den helt nye trådløse Wi-Fi 6E-standard, og rækkevidden er bare i orden. Desværre skuffer hastigheden alvorligt – både med kabler og trådløst. Sættets eneste fordel er, at Wi-Fi 6E gør det nemt at undgå konflikter med andre trådløse netværk.

Da vores hastighedstest viste beskedne 181 megabit/sekund, var vores umiddelbare reaktion, at der måtte være noget galt. Vi forventede simpelthen mere af en ny Wi-Fi 6E-router. Men efter at have undersøgt opsætning og mulige fejlkilder står resultatet fast: Sættet er ikke særlig hurtigt.

Vi testede også med kablet forbindelse, hvor vi normalt når ganske tæt på 1000 megabit/sekund, men Deco XE75 gav blot 440 megabit/sekund. Sættet er kort sagt ikke i stand til at håndtere høje hastigheder. Till gengæld er hastigheden stabil og vil fungere fint til mindre krævende formål.

Rækkevidden er derimod upåklagelig. Sættet nåede uden videre ud til det fjerneste i vores testområde, og forbindelsen var stabil. Det er, som det bør være i et mesh-sæt.

Opsætningen forløb uden større problemer. Guiden forklarede hver enkelt detalje grundigt. Desværre blev opsætningen afbrudt af et tilbud om at købe abonnement på en sikkerhedspakke. Den påtrængende markedsføring kunne vi godt undvære.

Efter den første opsætning kan man bruge app’en til at tilføje enheder ud over den første. Det fungerer fint, og gør det nemt at få hele sættet stabilt kørende. App’en sørger også for opdatering af enhederne.  Overblikket over tilsluttede enheder og mesh-enheder er nemt at finde rundt i, men vi savner at kunne gå i dybden.

De indbyggede administrationssider er yderst kortfattede. Blandt andet var vi på udkig efter indstillinger, der kunne give bedre hastighed, men de var der simpelthen ikke. Ud over det helt grundlæggende som opdatering af firmware er alle former for opsætning overladt til sættet selv.

At indstillingerne er så begrænsede gør også, at optimering til fx spil ikke er muligt. Det fungerer udmærket til streaming af video – også i høj opløsning, Ping-tiden på 5 ms er udmærket. Men der er ikke mulighed for trafikprioritering eller anden opsætning, der beskytter små datapakker fra spil mod belastning fra streaming.

I daglig brug giver Deco-app’en en oversigt over netværkets tilstand. Hver mesh-enhed har også en enkelt lysdiode, der med sin farve viser, om enheden er under opsætning, om den kører fint, eller om der er problemer.


+ God rækkevidde
– Skuffende hastighed
– Omstændelig opsætning
– Alt for få indstillinger

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Mesh-routersæt med Wi-Fi 6E og tre netværksporte per enhed. Fås også med to enheder.

Specifikationer

Mærke
TP-Link
Trådløs standard
WiFi 6E
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit ethernet
Netværksporte
3 porte / enhed
Elforbrug
9 watt / enhed
Mål
10,5 x 10,5 x 16,9 cm
Målt hastighed
181 mbit/s