De tre Deco P9 mesh-enheder er helt ens.

TP-Link Deco P9

Mesh-router med tre enheder. Har både WiFi 5 og netværk over elkabler.

af Henrik Ræder Clausen #Router #TP-Link
8.4

TP-Link Deco P9 er et trådløst netværk af mesh-typen. Det vil sige, at flere routere arbejder sammen og videresender netværkstrafik til hinanden, så du i princippet kan dække en lige så stor bolig, som du har behov for.

Deco P9 har en særlig egenskab: Det er nemlig sammenbygget med netværk over elledninger, så det kan bruge husets elkabler som genvej, hvor radiosignalet fra almindeligt trådløst net må give op.

Pakken rummer tre helt ens mesh-routere, et enkelt netværkskabel og en alt for lille ”Kom godt i gang” vejledning. Det vigtigste er en meget lille og svært aflæselig QR-kode til at hente den tilhørende app. App’en kan heldigvis også hentes manuelt i app-butikken.

Der skal bruges en telefon eller tablet til at køre den dansksprogede opsætningsguide, der har ret mange trin. Den er logisk nok opbygget og ender med, at de tre enheder fungerer som ét samlet netværk med fælles navn.

Det trådløse netværk i Deco P9 er af Wi-Fi 5 typen, med en teoretisk tophastighed på 837 Mbit/s. I praksis viste vores målinger, at en optimalt placeret enhed kan nå over 600 Mbit/s, hvilket er rigtig flot. Andre steder i netværket fik vi noget lavere hastigheder, typisk omkring 200 Mbit/s.

Kablet netværk giver fin dækning

Mest interessant er dog, at dette mesh-sæt bruger dine elkabler som netværk. Det prøvede vi på langs i et hus, hvor vi normalt ikke kan få en stabil trådløs forbindelse i alle værelser. Og det gav gevinst: Mellem to enheder tilsluttet elkabler på samme fase fik vi op til 150 Mbit/s, helt uden udfald.

Kombinationen af mesh og kablet netværk giver gode muligheder for at sætte netværket op til optimal dækning. I vores noget udfordrende hus fik vi uden problemer 100 Mbit/s overalt, hele tiden. Selv ude i de besværlige hjørner var forbindelsen stabil og pålidelig.

App’en fungerer også som administrationscenter for hele netværket. Umiddelbart kan det virke, som om der ikke er ret meget at styre, men under punktet ’Avanceret’ er der mulighed for at styre trafikprioritering, portvideresendelse og andre nyttige punkter, som de mere øvede netværksbrugere vil sætte pris på. Sammenlignet med andre routere er mulighederne dog ret begrænsede.

Mesh-routerne var fordelt over hele huset, så vi forventede også en flot rækkevidde udendørs. I praksis var det ikke så fantastisk. Vi fik pæne hastigheder et lille stykke ud i haven, men forbindelsen faldt ud cirka på samme afstand som andre routere.


+ Flot tophastighed
+ Fremragende dækning
– Begrænsede administrationsmuligheder

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

En smart løsning, der er meget nyttig i besværlige huse. Men ydelsen sætter ingen rekorder.

Specifikationer

Mærke
TP-Link
Trådløs standard
WiFi 5
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit Ethernet
Netværksporte
6 x 1 Gbps
USB-porte
-
Elforbrug
3 x 9 watt
Mål
9,5 x 9,5 x 19 cm
Angivet hastighed
837 mbit/s
Andet
Netværk over elledninger
Målt hastighed
618 mbit/s