TP-Link AX50 er en lille router med store antenner.

TP-Link Archer AX50 WiFi 6 AX3000

Trådløs router med WiFi 6, 2x2 kanaler og fire netværksporte.

af Henrik Ræder Clausen #Router #TP-Link
7.4

Det bedste ved denne WiFi 6 router er egentlig prisen. Den koster under det halve af andre WiFi 6 routere, og er dermed en billig måde at komme med på det nyeste trådløse netværk. Her glæder vi os over en fin tophastighed, men routeren skuffer på rækkevidde og andre punkter.

Vores målinger viste en tophastighed på 697 Mbit/s uden urimelige udsving, hvilket er et fint resultat. Det gælder dog kun i nærheden af routeren – på længere afstand falder hastigheden hurtigt, og den samlede rækkevidde på cirka 20 meter er blandt det laveste, vi har målt. Det er ikke godt i besværlige situationer som mure og etageadskillelser.

Rent fysisk er TP-Link AX3000 relativt lille, og fremstår umiddelbart ret billigt. Bagsiden har fem fint markerede netværksporte, en enkelt USB-3 port, samt et par knapper til WPS, nulstilling og at slukke for netværket. Tilgængeligt, funktionelt og i en fornuftig kvalitet.

Opsætning og administration af routeren foregår ved at man logger ind fra en browser og besvarer en håndfuld spørgsmål. Det kan virke lidt gammeldags sammenlignet med smarte apps, men fungerer egentlig udmærket. Siderne fremstår lidt rodede, men er i praksis ikke svære at finde rundt i. Der er desværre ikke mulighed for at skifte dem til dansk.

Den enlige USB-port på bagsiden kan bruges til fildeling. Her målte vi en læsehastighed på 26 MB/s og en skrivehastighed på blot 13 MB/s. Det er brugbart til at dele filer i mindre omfang, hvor der mest skal læses, men er ikke godt nok til at fungere som netværksdrev til daglig brug.

En anden svaghed sammenlignet med dyrere routeren er den beskedne CPU-kraft og ram. Det er ikke noget problem når routeren bruges af 2-3 parsoner, men hvis flere skal dele den, vil den hurtigt tabe pusten. Så uanset at AX3000 teknisk set er en WiFi 6 router, er der ikke store fordele sammenlignet med en god WiFi 5 model.


+ Billig
+ Fin tophastighed
– Beskeden rækkevidde
Uegnet til hård belastning

Nærmeste forhandler kan findes på TP-Links hjemmeside.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

En simpel router, der giver WiFi 6 uden at koste en formue. Men den er uegnet til hård belastning.

Specifikationer

Mærke
TP-Link
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit Ethernet
Netværksporte
4 + 1
USB-porte
1 USB-3
Elforbrug
12 watt
Mål
26,0 x 13,5 x 3,9 cm (fraregnet antenner)
Angivet hastighed
2402 mbit/s
Andet
Fildeling: 26,6 Mbyte/s
Målt hastighed
697 mbit/s