Synology RT2600ac

Router fra NAS-specialisten med fire eksterne antenner, mulighed for at installere apps og masser af avancerede funktioner.

af #Router #Synology
7.5

Synology har ofte fået spalteplads i Komputer for alles testsektion for firmaets meget omfattende katalog af netværksharddiske (NAS’er), men det er første gang jeg har haft en router fra samme firma i hænderne. Produkttypen er da også ret ny for Synology, og på papiret ligner det et spændende indtog på markedet for trådløse routere.

Når man åbner kassen til RT2600ac finder man en lille pamflet, der med overskuelige tegninger viser den indledende installation og opsætning af routeren. Det både virker og er ganske ligetil. Men et punkt i denne vejledning bør få samtlige røde lamper til at blinke faretruende: Adgangskoden til routerens trådløse netværk er “synology” – og det er altså samme kode til alle routere, der er kørt af samlebåndet. Det er ellers nogle år siden, at samtlige andre producenter i stedet sendte deres routere i butikkerne med unikke koder, som er trykt på et klistermærke i bunden. Det betyder, at alle og enhver kan finde koden til det trådløse netværk på nettet – og det understreger vigtigheden af, at man gennemgår styresidernes indledende opsætning og vælger en anden kode og måske et andet navn til netværket. Noget nybegyndere måske ikke altid får gjort.

Selve opsætningsguiden når du ved at koble til routerens trådløse netværk og indtaste routerens adresse i browserens adressefelt – eller blot router.synology.com, som selv finder din router. Guiden er enkel og overskuelig, og med den behøver du ikke indstille alle routerens funktioner manuelt. Guiden er på engelsk, men styresiderne kan efterfølgende vises på dansk, så det er til at forstå.

Selvom opsætningsguiden er på engelsk, er den overskuelig og til at forstå.
Selvom opsætningsguiden er på engelsk, er den overskuelig og til at forstå.

Hvis du i forvejen kender styresystemet på Synologys NAS’er, vil du straks genkende systemet på RT2600ac, der er næsten identisk. Her har du et Skrivebord som i Windows med muligheden for at hente apps, og en startmenu, der giver nem adgang til alle funktioner. Det er en befrielse at se det gjort så enkelt, godt og overskueligt på en router – og jeg kan uden den mindste tvivl sige, at Synology her har skabt de bedste styresider jeg har set i en router til dato.

I det moderne og flotte styresystem har du adgang til en startmenu og apps, som du kender det fra Windows.
I det moderne og flotte styresystem har du adgang til en startmenu og apps, som du kender det fra Windows.

Blandt de tilgængelige gratis apps findes forskellige VPN-servere, en download-klient, så du kan sætte filhentninger i gang som på en NAS og et sikkerhedsprogram, der beskytter mod trusler på nettet. Mulighederne betyder faktisk, at hvis du tilslutter en ekstern harddisk eller USB-nøgle til en af de to USB-porte, får du her en mini-NAS i din router, så du kan nøjes med én samlet enhed.

Synologys hastighed på netværket placerer den ikke helt i toppen, men den klarer sig stadig fint – og så har den så kraftige komponenter, at firmaet selv lover, at den kan levere tophastigheder til hele 100 tilsluttede enheder samtidigt. Det har vi ikke haft mulighed for at teste, men hvis det holder, er det ganske imponerende tal. Rækkevidden på det trådløse signal er ganske glimrende, og det skyldes naturligvis de store eksterne antenner.

Find den bedste pris her: www.pricerunner.dk

 

+ Helt sublimt styresystem

+ God rækkevidde

– Standard-kode er risikabel

– Engelsk begynderguide

 

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Synologys ekspertise i NAS'er er til at få øje på i denne router, hvor du faktisk også får masser af NAS-funktionalitet - og et dansk styresystem, der er til at forstå. Men standardkoden på det trådløse netværk er en risikabel affære.

Specifikationer

Mærke
Synology
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit LAN
Netværksporte
4 x LAN + 1 x WAN
USB-porte
1 x USB 3.0 + 1 x USB 2.0
Elforbrug
10,8 watt
Mål
7,7 x 28 x 16,9 cm
Angivet hastighed
2.4GHz: 800 Mbit/s + 5GHz: 1,73 Gbit/s
Andet
Kortlæser til SD-hukommelseskort