De store vinger rummer antenner til mange kanaler.

NETGEAR Nighthawk Tri-band AX12 RAX200

Trådløs WiFi 6 router med tre trådløse netværk og 2,5 Gbit Ethernet

af Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
9.1

Routeren Nighthawk Tri-band AX12 / RAX200 er Netgears nyeste topmodel. Med 12 parallelle datastrømme kan den teoretisk nå en samlet hastighed på over 10 gigabit i sekundet. Og på de to 5-GHz-bånd kan hastigheden blive ekstremt høj.

Den fysiske opsætning af routeren er så nem, som man kan forestille sig. Udover at tilslutte strøm og netværks­kabel skal de to “vinger”, der fungerer som routerens antenner, blot klikkes på plads, så er RAX200 køreklar.

WPS-knappen er placeret på forpladen. Den gør det muligt at sætte routeren op uden at indtaste en eneste adgangskode. Du skal blot trykke på knappen og en tilsvarende knap på det udstyr, der skal tilkobles. Desværre sidder WPS-knappen lidt forvirrende placeret lige ved siden af ”Sluk WiFi”-knappen

Routerens indstillinger klares med en app, eller ved at du åbner administrationssiden i din internetbrowser som ved login til et hotspot.

Guiden spørger om netværksnavne og adgangskoder, opdaterer firmware og viderestiller så til de rigtige administrationssider. Alt på siderne er godt oversat til dansk og fungerer helt upåklageligt.

Administrationssiderne er overskueligt opdelt i ”Grundlæggende” og ”Avanceret”. Umiddelbart virker det, som om der ikke er så mange indstillinger, men dykker man ned i menuerne, er der adgang til alle tænkelige wifi-indstillinger. Umiddelbart fungerer routeren fint uden at ændre i dem. I starten oplevede vi problemer med at få en stabil forbindelse, men det kunne løses med opdateringer af firmware og drivere.

Høj og stabil ydelse

Med en målt hastighed på 1388 Mbit/s hører routeren til de absolut hurtigste, vi  har testet, og rækkevidden er også i top. En USB-nøgle tilsluttet routeren kan bruges som netværksdrev. Her målte vi en læsehastighed på 107,5 megabytes/sekund, helt på linje med gode NAS-enheder.

Det er flotte tal, men ikke markant bedre end billigere routere. Faktisk var den eneste vigtige forskel i ydelsen, at de flotte tal holder bedre, når vi belaster routeren med video­streaming eller andre tunge opgaver. Det er især en fordel, hvis routeren belastes af flere brugere samtidigt.


 

+ Ekstremt hurtig

+ God rækkevidde

– Meget dyr

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

En glimrende WiFi 6 router, der er nem at bruge og har flot ydelse. Men prisen er uforholdsmæssigt høj.

Specifikationer

Mærke
Netgear
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnetværk/ethernet
1 x 2,5 Gbps, 5 x 1 Gbps
Netværksporte
6
USB-porte
2 USB-3
Elforbrug
14 watt
Mål
34 x 22 x 17 cm
Angivet hastighed
4,8 Gbit/s
Andet
Netværksdrev 107,5 Mbyte/s
Målt hastighed
1,38 Gbit/s