De to enheder kan sammen dække et mellemstort hus med trådløst netværk.

Netgear Orbi Voice

Orbi Voice er en smart kombination af digital assistent og effektivt trådløst netværk, men det er også dyrt.

af Morten Skeldal Østergaard #Router #Netgear
8.5

Når to forskellige teknologier smelter sammen, kan det indimellem ved første øjekast være svært at se, hvorfor lige præcis dén kombination skulle være smart. Sådan er det ikke med Orbi Voice. Blandingen af et trådløst netværk og en talestyret digital assistent giver nemlig mening lige fra allerførste færd.

Orbi er netværksfirmaet Netgears bud på en mesh-løsning, der kan dække selv meget store hjem med trådløst netværk. Et mesh-netværk består af en central router samt en eller flere satellitter, som placeres strategisk rundtomkring i hjemmet, så det trådløse netværk kan nå helt ud i de fjerneste kroge.

Vi har tidligere testet Netgear Orbi, og du kan finde testen i Testzonen på vores hjemmeside. Orbi Voice ligner det oprindelige Orbi-sæt til forveksling. I pakken ligger en router og en satellit, der har cirka samme størrelse. Men hvor begge enheder i Orbi er udformet i slagfast hvid plast, er satellitten i Orbi Voice dækket af gråt stof. Det skyldes, at satellitten – udover at fungere som netværksenhed – også har en indbygget højtaler.

Routeren er den primære enhed, som skal kobles til din internetforbindelse med et netværkskabel. Den har tre Ethernet-porte til apparater, som du måtte have, der kræver kablet netværk. Det er nemt at indstille routeren ved hjælp af Netgears app, som også hurtigt finder frem til de satellitter, du vil koble på. Det tog faktisk ikke mere end 10 minutter, fra pakken var åbnet, til vi havde et trådløst mesh-netværk i vores testhus.

Hastigheden lå på mellem 400 og 500 megabit i vores målinger. Det er på højde med mange af de enkeltstående routere, vi har testet.

Det interessante ved Orbi Voice er selvfølgelig satellitenheden med den indbyggede højtaler og den digitale assistent, Alexa. Højtaleren fungerer præcis som Amazons egne produkter med indbygget Alexa. Det vil sige, at du kan tilknytte et stort udvalg af Smart Home-dimser som fx Philips Hue-pærer. Det fungerer upåklageligt, men alt lige fra app’en til dine talte kommandoer og de svar, du får, foregår altså på engelsk. Her havde vi foretrukket Google Assistent, som både taler og forstår dansk og ellers i bund og grund virker på samme måde som Alexa.

Stor rækkevidde

Den største styrke ved mesh-netværket fra Orbi er dets store rækkevidde. Til gengæld vil meget krævende brugere savne nogle indstillingsmuligheder af fx prioriteringen af netværkstrafik. Hvis du har meget store netværksbehov på grund af fx fildeling, kan systemet også have problemer med at følge med.

Netgear reklamerer med, at startsættet kan dække et hus på 185 kvadratmeter. Det er sikkert rigtigt, hvis det er muligt at placere de to enheder centralt i hver sin halvdel af huset. Vi testede det i et lidt aflangt hus på 175 kvadratmeter, hvor routeren blev placeret i et teknikskab cirka halvvejs mellem husets endevægge. Her ville det nok være nødvendigt med tre enheder for at få ordentlig netværksdækning i begge ender. Vi testede et sæt med både router og satellit, men du kan købe Orbi Voice, som en enkelt højtaler/satellitenhed, hvis du allerede har et Orbi-netværk. Så koster den cirka 2.700 kroner. Det er temmelig dyrt, og sættet med to enheder er selvfølgelig endnu dyrere.


+ Nem opsætning

+ God rækkevidde

– Alexa taler kun engelsk

– Dyrt

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Orbi Voice er en smart kombination af digital assistent og effektivt trådløst netværk, men det er også dyrt.

Specifikationer

Mærke
Netgear
Trådløs standard
802.11ac / Wifi 5
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit
Netværksporte
3/2
USB-porte
1
Mål
21,89 x 16,5 x 12,4 cm
Angivet hastighed
2.4GHz (400Mbps) + 5GHz (867Mbps)