Orbi er et sæt med to enheder: En router og en satellit, der giver ekstra dækning.

Netgear Orbi ac3000 RBK50

Orbi er en nemmere måde at sikre fuld dækning i hjemmet. Pakken består af to enheder, der placeres forskellige steder og udvider det trådløse netværk.

af Henning Dadkhah Rasmussen #Router #Netgear
9.4

Hvis du bor i en lejlighed eller et mindre hus i ét plan, har du næppe brug for Netgears nye produkt. Orbi er en samlet pakke, hvor du udover en ac-router, der skal kobles til dit internetmodem, også får en satellitenhed, som placeres et andet sted i huset og udvider dækningen – og man kan endda tilkøbe ekstra satellitenheder og dække så mange kvadratmeter, man ønsker. Routeren alene kunne i vores test fint dække et almindeligt parcelhus, så du vil kun have behov for den ekstra enhed, hvis du fx ønsker trådløst netværk i hele haven eller i et hus med både kælder og førstesal. Et stort plus ved satellitenheden er, at den ligesom routeren også rummer fire netværksporte, så du kan tilslutte ekstra kablet netværksudstyr i den anden ende af huset.

Netgears dobbeltløsning er især beregnet til større boliger.
På Netgears egen illustration kan du se, hvordan routeren modtager dit internetsignal og laver et trådløst netværk. Derudover sendes der en dedikeret trådløs strøm til den anden enhed, som laver endnu et trådløst netværk.

 

Når jeg tester netværksudstyr, forbereder jeg mig altid på en ørkenvandring af tekniske udfordringer, men Netgears trykte hurtigstart-guide er forfriskende kort. Der står kort sagt, at man blot skal koble routeren til modemmet for at få internetadgang og derefter tilslutte den elnettet. Den medfølgende satellit-enhed, som er næsten identisk med routeren, skal blot placeres et andet sted i huset og have strøm. Resten foregår af sig selv.

Selvom det lyder for godt til at være sandt, måtte jeg sande, at netværksopsætning rent faktisk KAN gøres så nemt! Efter to minutter fandt routeren selv den ekstra enhed og forbandt de to. Jeg placerede satellitten cirka 30 meter fra routeren i et stort lokale med sporadiske forhindringer. Satellitten viste efter et par minutter et blåt lys, der, på trods af den store afstand, betyder, at forbindelsen er optimal. Med Android-appen WiFi Analyzer kunne jeg se, hvordan de to netværk fint supplerede hinanden, og dermed bekræfte beskeden fra satellitten: Der er aldeles glimrende dækning, som blandt andet skyldes de seks indbyggede antenner i hver enhed – og at der er plads til ordentlige antenner, fordi hver enhed er over 20 centimeter høj.

 

Med Android-appen WiFi Analyzer kan vi se henholdsvis routerens og satellittens netværk helt til højre. Du skal placere enhederne, så du altid har dækning på et af netværkene.
Med Android-appen WiFi Analyzer kan jeg se henholdsvis routerens og satellittens netværk helt til højre. Du skal placere enhederne, så du altid har dækning på et af netværkene.

 

Herefter kunne jeg fint koble pc’en til Netgears trådløse netværk og starte opsætningen. Af en eller anden grund lykkedes det ikke at komme ind på styresiderne via browseren Chrome, men det virkede fint i Edge. Installationsguiden på styresiderne er desværre på engelsk, men da du kun skal tage stilling til få punkter, er det ikke et problem. Og når opsætningen er overstået, kan du vælge dansk sprog til de egentlige styresider.

 

Designet på Netgears styresider er enkelt og overskueligt - og du kan endda vælge dansk sprog. Her er indstillingerne for den indbyggede VPN-server.
Designet på Netgears styresider er enkelt og overskueligt – og du kan endda vælge dansk sprog. Her er indstillingerne for den indbyggede VPN-server.

 

Orbi rummer masser af avancerede indstillinger – du kan endda bruge den indbyggede VPN-server til at få adgang til enheder på dit lokale netværk, når du ikke er hjemme. Og vil du bare have et stabilt og hurtigt netværk, der dækker hele hjemmet, behøver du ikke forholde dig til de avancerede muligheder.

Netgears sæt har en teoretisk hastighed, der kaldes ac3000, som er den samlede båndbredde på tre netværk. De respektive hastigheder er 1.733, 866 og 400 Mbps. Hurtigst er selvfølgelig det rene ac-netværk, som i vores målinger er fuldt på højde med konkurrerende produkter. Vi målte hastigheden til 400-500 megabits i sekundet, og selvom det er noget under det teoretiske niveau, er det faktisk bedre end mange andre routere jeg har testet.

Samlet set er der flest plusser til Netgear Orbi: Supernem opsætning, fantastisk dækning, gode opgraderingsmuligheder og glimrende hastigheder. De eneste to minusser er prisen på over 3.000 kroner og de lidt skrabede USB 2.0-porte.

 

 

 

 

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

En rigtig god og ekstremt brugervenlig løsning til at få netværk i alle husets afkroge.

Specifikationer

Mærke
Netgear
Trådløs standard
802.11a/b/g/n/ac
Kabelnetværk/ethernet
10/100/1000Mbps Gigabit
Netværksporte
4 stk i hver enhed (1 bruges til internet i routeren)
USB-porte
1 x USB 2.0 i hver enhed
Mål
17 x 6 x 22,5
Angivet hastighed
AC3000 (1733 + 866 + 400Mbps)