Lydsioderne på forsiden af NETGEAR AX1800 er kraftige og alt andet end diskrete.

NETGEAR RAX20 AX1800 WiFi 6 Router

Billig WiFi 6 router med to antenner og en enkelt USB 3.0-port.

af Henrik Ræder Clausen #Router #Netgear
7.5

Med en pris under 1000 kroner er Netgear RAX20 AX1800 den billigste WiFi 6 router, vi endnu har testet. Alligevel er tophastigheden udmærket, og selv krævende opgaver som fildeling fungerer fint. Desværre er rækkevidden skuffende, og vi ramte alvorlige problemer i opsætningen. Det skinner trods alt igennem, at det er et billigt produkt.

Opsætningen foregår via en guide på telefon eller tablet. Man starter med at affotografere en QR-kode på routeren, og derefter foretager app’en det nødvendige, inklusive opdatering af routerens software. Desværre gik det alvorligt galt under vores opsætning af routeren: Efter opdateringen kunne app’en ikke få kontakt til routeren, eller til internettet. Vi måtte nulstille routeren og starte forfra for at få den til at fungere.

Det bedste ved Netgear-routeren er de fine hastigheder. På 5 GHz båndet målte vi respektable 711 Mbits/sekund, omkring det halve af de bedste routere, vi har målt. Også den indbyggede fildeling kører fint, med en læsehastighed på nydelige 104 megabytes/sekund. Det er næsten lige så hurtigt som den kablede tilslutning tillader.

Rækkevidden er derimod skuffende. Selv målt på det langsommere 2,4 GHz bånd tabte vi forbindelsen langt hurtigere end med andre WiFi 6 routere, og på det hurtige 5 GHz bånd var det svært at komme igennem blot en enkelt, solid væg. Det er ikke for ingenting, at andre routere har op til otte antenner, mens denne kun har to.

Routerens fysiske fremtræden er markant uden at være elegant, med en stribe kraftige statuslamper i front. Man fristes til at tro, at designerne har fået besked om at skabe noget, der ser billigt ud, for kabinettet er virkelig unødvendigt kantet. Bagsiden byder på fire netværksporte plus internettilslutning, og på siden er der en enkelt USB-port. WPS-knappen, som bruges til nem tilkobling af nye enheder til routeren, er ret diskret, men let tilgængelig i front. Desværre sidder den lige ved siden af ”Sluk for netværket”-knappen.

Den medfølgende app giver en udmærket oversigt over routerens status, og til daglig vil kun de færreste få brug for at arbejde dybere med opsætningen. Bliver det nødvendigt, kan man logge ind på administrationssider, der fremstår velorganiserede og hjælpsomme, så det er nemt at finde og bruge de indstillinger, der er brug for.


+ Fin hastighed
+ God fildeling
– Moderat rækkevidde
– Problematisk opsætning

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

En billig router, der giver høj hastighed for pengene. Desværre er opsætningen problematisk og rækkevidden skuffende.

Specifikationer

Mærke
Netgear
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit Ethernet
Netværksporte
4 + 1
USB-porte
1 x USB 3.0
Elforbrug
8 watt
Mål
25,3 x 15,4 x 4,3 cm
Angivet hastighed
1200 Mbit/s
Andet
Fildeling, 104 MB/s
Målt hastighed
711 Mbit/s