De to enheder ser ens ud, men er faktisk en hovedenhed og en satellit.

Google Nest WiFi

WiFi 5 mesh routersæt med to enheder, talegenkendelse og intelligente funktioner.

af Henrik Ræder Clausen #Router #Google
6.8

Dette mesh routersæt bruger Google-teknologier til talegenkendelse og stemmestyring. Det kan styre enheder i hjemmet, slå op på internettet. Desværre har intelligensen nogle besværlige begrænsninger, og netværkshastigheden er forbløffende lav.

Det mest spændende i routeren er den indbyggede talegenkendelse, der kan bruges til at styre enheder i hjemmet, slå op på internettet og afspillet musik fra YouTube. Under opsætningen beder sættet dig om at sige nogle sætninger, og så kender den din stemme. Derefter siger du blot ”OK, Google”, og stiller en anmodning. Og det spænder fra det nyttige til det grinagtige: Klare kommandoer og spørgsmål som ”Tænd lyset i stuen” og ”Hvad er kongevand?” fungerer fint, men ”Hvor farligt er Coronavirus?” giver en sær blanding af dansk og engelsk oplæsning.

Den indbyggede højtaler (kun i satellit-enheden) har fin kvalitet, og det er oplagt at lade den spille noget musik fra YouTube. Men: Beder om en bestemt sang, får man at vide, at det kræver en betalt YouTube-konto. Beder man om Velvet Underground, spiller den Dire Straits. Beder man om Mozart får man Bach, og så videre. Det virker faktisk som om enheden nægter at spille den musik, man beder om, selvom den har forstået spørgsmålet.

Rent fysisk består sættet af en hovedenhed med kablet netværk, og en eller flere satellitter, der kun har trådløst netværk. Det følger WiFi 5 standarden, så vi forventede en hastighed på over 500 Mbit/sekund. Vores skuffelse var derfor stor, da vi kun kunne downloade med 82 Mbit/s, og sende med 7,7 Mbit/sekund. Og er flere brugere aktive samtidig, må de dele den beskedne hastighed.

Som det er normalt i dag, foregår opsætningen med en app på telefon eller tablet. Den er på forholdsvis mange trin, der på udmærket dansk forklarer, hvad man skal gøre for at tage sættet i brug. Det kan virke lidt forvirrende, men i sidste ende kommer opsætningen fint på plads. Egentlige administrationssider har routeren ikke, de forholdsvis få indstillinger styres i app’en.


+ God lyd og talegenkendelse
+ Fin rækkevidde
– Underlig intelligens
– Skuffende hastighed
– Nogle funktioner skal købes

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

De smarte funktioner er af svingende kvalitet, og hastigheden skuffer. Det kan gøres bedre.

Specifikationer

Mærke
Google
Trådløs standard
WiFi 5
Kabelnetværk/ethernet
1 gigabit Ethernet
Netværksporte
2
USB-porte
-
Elforbrug
8 watt / enhed
Mål
11,0 x 11,0 cm x 10,0 cm (hovedenhed)
Angivet hastighed
866 mbit/s
Andet
Mikrofon og højtaler
Målt hastighed
82 mbit/s