En af netværksportene er på hele 10 gigabits/sekund!

ASUS RT-AX89X

WiFi 6 trådløs router med 10 Gigabit Ethernet

af Henrik Ræder Clausen #Router #Asus
8.8

Den edderkoppelignende luksus-router RT-AX89X er dyr, men den giver også en rigtig god ydelse i alle situationer.

Særligt imponerende er rækkevidden på det hurtige 5 GHz-bånd. Her er vi vant til, at den høje hastighed falder ret hurtigt, når man skal forbi en mur eller to. Til vores overraskelse fik vi stabil forbindelse og høj hastighed på næsten lige så stor afstand som ved 2,4 GHz. Det er flot – og nyttigt. Vores hastighedstest på 5 GHz-båndet viste en stabil hastighed på over 800 megabits/sekund målt med almindeligt tilgængeligt netværksudstyr. Vores test fra en telefon med Wi-Fi 6 gav en udmærket overførselshastighed på 550 megabits/sekund. Specielle 4×4- eller 8×8-netværkskort kan give endnu højere hastighed.

Vi glædede os også over en ukompliceret opsætning. Man kan bruge en app, men den indbyggede webserver gør det fint. Du indtaster bare routerens adresse i din browser på pc’en, så er du i gang. Routeren stiller kun de nødvendigste spørgsmål om netværksnævn og adgangskoder, sørger for at opdatere firmware, og så er den klar til brug.

Administrationssiderne prøver at balancere mellem pæn grafik og adgang til de mange indstillinger. Det er ikke nemt med så mange muligheder, routeren har, og nogle steder er resultatet blevet en smule kryptisk. Brugerfladen er heldigvis i det store og hele fint oversat til dansk – med undtagelse af nogle mindre brugte funktioner.

Der er noget edderkoppeagtigt over denne store Wi-Fi 6-router med otte krumme antenner. Den er ikke helt så stor og blinkende som forgængeren, men diskret er den ikke. På bagsiden sidder hele otte netværksporte og en lynhurtig 10 Gigabit Ethernet-port. Dermed er der rigeligt hastighed til fx et topmoderne netværksdrev.

De to USB-porte kan bruges til medie-, fil- og printerdeling over netværket – i hvert fald i princippet. Desværre er det rodet at sætte op og har endda brug for den forældede SMB-1 netværksprotokol. I praksis er det så besværligt, at funktionen er tæt på at være ubrugelig.


+ Formidabel rækkevidde
+ Gode hastigheder
+ Lynhurtig Ethernet-port
– Besværlig fildeling

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

En bundsolid router med flot 5 GHz-rækkevidde og kapacitet til mange forbindelser.

Specifikationer

Mærke
Asus
Trådløs standard
WiFi 6
Kabelnetværk/ethernet
10 Gigabit Ethernet
Netværksporte
10 + 1
USB-porte
2 USB-3
Mål
34,4 x 34,4 x 80 cm
Angivet hastighed
4800 Mbit/s
Andet
839 Mbit/s