Lightworks er så kompliceret, at det ikke er umagen værd.

Lightworks

Lidt for store begrænsninger i gratis videoredigering.

af Morten Skeldal Østergaard #Programmer apps spil #Andre

På hjemmesiden for videoredigeringsprogrammet Lightworks kan du læse om, hvordan programmet bruges til at lave profesionelle Hollywood-film. Den slags er svært at sige nej til, når man samtidig kigger på priskiltet, der viser nul kroner for den neddroslede version af programmet.

Lightworks virker overvældende lige fra første færd. Når du skal hente dine videoer ind i programmet er du nødt til at stilling til informationer om blandt andet antal billeder i sekundet. Selv manøvrer, som i andre programmer er ret enkle, bliver i Lightworks til store udfordringer. Jeg måtte både kigge på instruktionsvideoer og søge hjælp i onlineforummer, før jeg følte, at jeg havde nogenlunde styr på overgangen mellem to videoklip. Her ville det have været rart med en kort introduktion første gang, man åbnede programmet.

Efterhånden fandt jeg dog ud af kringelkrogene i Lightworks. Den nemmeste måde betjene programmet på, er ved at bruge de omfattende højrekliksmenuer, som afviger ret kraftigt fra de traditionelle Windows-menuer. Menupunkterne er farvekodede, så det er lidt lettere at finde rundt i de mange valgmuligheder. Man skal dog stadig regne ud, hvor man skal højreklikke i arbejdsvinduet for at få den rigtige højrekliksmenu frem til fx at eksportere den redigerede video.

Når du omsider er kommet godt i gang med Lightworks, så er det et stærkt værktøj til at redigere videoer. Der er gode muligheder for at rette op på mørke optagelser, og der er også indbygget en brugbar funktion til at lave titelskærme til din film.

Den billigste betalingsudgave af Lightworks koster 25 euro om måneden. Hvis du nøjes med gratisversionen, så må du leve med en begrænsning på de videoklip, som du eksporterer fra programmet. Du kan nemlig kun gemme video i en opløsning på op til 1280 x 720 pixels. Selv den mest skrabede mobiltelefon optager i dag i Full HD (1920 x 1080) og et moderne Ultra-HD fjernsyn har hele 3840 x 2060 pixels. Og så virker begrænsningen i opløsningen i Lightworks altså lige voldsom nok til at gøre det komplicerede program al besværet værd.

 

+ Mange avancerede funktioner

– Kan kun gemme i lav opløsning

– Det tager lang tid at komme igang

 

Hent programmet her:

www.lwks.com

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Lightworks er et omfattende videoredigeringsprogram, men begrænsningerne i gratisversionen gør den ikke særlig interessant.

Specifikationer

Mærke
Andre