Lightworks er bygget meget traditionelt op med de enkelte klip, en tidslinje og et afspilningsvindue.

Lightworks

Lightworks har mange spændende funktioner, men man bør kunne gemme i Full HD.

af Morten Skeldal Østergaard #Programmer apps spil #Andre
7.2

På hjemmesiden for videoredigeringsprogrammet Lightworks kan du læse om, hvordan programmet bruges til at lave professionelle Hollywood-film. Den slags er svært at sige nej til, når man samtidig kigger på prisskiltet, der viser nul kroner for den neddroslede version af programmet, som jeg fik fat på til testen. Lightworks virker overvældende lige fra første færd: Når du skal hente dine videoer ind i programmet, er du nødt til at tage stilling til informationer om blandt andet antal billeder i sekundet. Selv manøvrer, som i andre programmer er enkle, bliver i Lightworks til store udfordringer. Jeg måtte både kigge på instruktionsvideoer og søge hjælp i onlineforummer, før jeg følte, at jeg havde nogenlunde styr på overgangen mellem to videoklip. Her ville det have været rart med en kort introduktion første gang, man åbnede programmet.

Efterhånden fandt jeg dog ud af krinkelkrogene i Lightworks. Den nemmeste måde at betjene programmet på er at bruge de omfattende højreklikmenuer, som afviger ret kraftigt fra de traditionelle Windows-menuer. Menupunkterne er farvekodede, så det er lidt lettere at finde rundt i de mange valgmuligheder. Du skal dog stadig regne ud, hvor du skal højreklikke i programmets arbejdsvindue for at få den rigtige højreklikmenu til fx at eksportere den redigerede video.

Når du omsider er kommet godt i gang med Lightworks, er det dog et stærkt værktøj til at redigere videoer. Der er gode muligheder for at rette op på mørke optagelser, og der er også indbygget en brugbar funktion til at lave åbningstekster til din film.

Den billigste betalingsudgave af Lightworks koster 25 euro om måneden. Hvis du nøjes med gratisversionen, må du leve med en begrænsning på de videoklip, som du eksporterer fra programmet. Du kan nemlig kun gemme video i en opløsning på op til 1280 x 720 pixels.

Selv den mest skrabede mobiltelefon optager i dag i Full HD (1920 x 1080 pixels), og et moderne Ultra-HD fjernsyn har hele 3840 x 2160 pixels – og så virker begrænsningen i opløsningen i Lightworks altså lige voldsom  nok til at gøre det komplicerede program al besværet værd.


+ Mange avancerede funktioner

– Kan kun gemme i lav opløsning


Hent programmet på:

www.komputer.dk/0319

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Lightworks har mange spændende funktioner, men man bør kunne gemme i Full HD.

Specifikationer

Mærke
Andre
Funktioner
Videoredigering
Styresystem
Windows 7, 8 og 10
Sprog
Engelsk