Synology DS418j

DS418j er en netværksharddisk, som du kan udstyre med op til fire harddiske i formatet 2,5 og 3,5 tommer. Dermed er kapaciteten maksimalt 48 terabytes.

af #Netværksharddisk (NAS) #Synology
8.2

Når man køber en netværksharddisk fra Synology, bruger den altid styresystemet DSM, som vi tidligere har rost til skyerne. Det gælder også DS418j, der er en af markedets billigste NAS’er med plads til hele fire harddiske. Med andre ord får du adgang til samme fremragende styresystem på denne billige NAS som på firmaets dyrere modeller.

Installationen af DS418j er til at finde ud af. Først skal du selv indsætte det antal harddiske, du vil udstyre den med – og det foregår fra bagsiden ved at fjerne fire fingerskruer og så placere harddiskene i fire skuffer. Herefter tilsluttes strøm og et netværkskabel til hjemmets router, og så skal NAS’en tændes for første gang. Synology tilbyder en del gratis software og apps til deres NAS’er, og derfor startede jeg med at hente Windows-programmet Synology Assistant, der hjælper med den indledende opsætning. Fra programmet kan man installere styresystemet på de tilsluttede harddiske, men det kræver at man først har downloadet det fra Synologys hjemmeside.

Fra Synology Assistant kan du nemt se IP-adressen på din NAS, ligesom du hurtigt kan installere et styresystem.

Fra Synology Assistant kan du nemt se IP-adressen på din NAS, ligesom du hurtigt kan installere et styresystem.

Derfor valgte jeg i stedet at notere mig serverens adresse fra programmet, som jeg derefter indtastede i min Chrome-browser. Det åbner nemlig en endnu nemmere guide, der selv kan hente og installere styresystemet på DS418j.

Når du besøger DS418j's IP-adresse i browseren første gang vises en nem guide, der hjælper dig med den indledende opsætning af NAS'en.
Når du besøger DS418j’s IP-adresse i browseren første gang vises en nem guide, der hjælper dig med den indledende opsætning af NAS’en.

Jeg fulgte guiden, og det tog cirka 10 minutter, før styresystemet var installeret, min brugerkonto var klar og DS418j kunne anvendes. Til sidst bliver man spurgt, om man vil installere en stribe programmer på NAS’en – blandt andet et fotoprogram, en downloadmanager, et backupprogram og en videoafspiller. Med andre ord er DS418j ikke bare et simpelt lager til dine filer – det er en komplet server, du kan bruge til hele husstandens underholdning – endda når du er langt fra hjemmet takket være den gratis DNS-tjeneste, der er indbygget i NAS’en.

Som nævnt er styresystemet helt sublimt på Synologys NAS’er. Fordelen her er nemlig især, at hele brugerfladen minder om Windows’ Skrivebordet, hvor du fra en startmenu i toppen finder og åbner de apps, du vil bruge. Det hele kan indstilles til dansk, og selv de tekniske valg er til at forstå takket være et brugervenligt sprog.

Så er DS418j klar til brug. Brugerfladen er nem at finde rundt i, og minder en del om Windows på din pc.
Så er DS418j klar til brug. Brugerfladen er nem at finde rundt i, og minder en del om Windows på din pc.

Jeg hentede herefter en håndfuld apps til Synology på min Android-telefon: En download-manager, en video-afspiller, en lyd-afspiller, en fotoviser og en app til overvågning. Det særligt smarte er nemlig, at du fremover kan få adgang til dine film, din musik og dine billeder fra telefonen, når du er langt hjemmefra. Med download-appen kan du endda sætte DS418j i gang med at hente filer, som så gemmes på din NAS derhjemme. Surveillance Station, der er Synologys overvågnings-app forvandler din NAS til en professionel videoovervågnings-server. Det kræver blot, at du i forvejen har netværkskameraer koblet på dit hjemmenetværk, og så kan du nemt tilføje dem i DS418j og fremover holde øje med kameraerne fra ét sted. Desværre følger der kun to kamera-licenser med NAS’en – skal du bruge flere, koster de omkring 1.500 kroner for en pakke med to ekstra licenser. Her kunne Synology godt have været lidt mere rundhåndede.

Grunden til at DS418j er billigere end de fleste andre af Synologys modeller med plads til fire harddiske er, at mængden af hukommelse kun er på 1 GB og at den ikke rummer et kraftværk af en processor. Til helt almindeligt hjemmebrug er det dog næppe noget du vil tænke nærmere over. Jeg kunne både afspille video i høj opløsning, flytte store filer frem og tilbage og holde øje med mit netværkskamera uden på nogen måde at opleve forsinkelser eller at NAS’en var presset. Det er formentlig først, hvis du har behov for at oprette brugere til flere af familiens medlemmer, og flere personer anvender netværksharddiskens tjenester samtidig, at du vil kunne opleve, at kræfterne ikke slår til. Til gengæld er DS418j så støjsvag, at du uden at få forstyrret nattesøvnen kan have den stående fremme hele tiden.

Find den billigste pris her.

 

+ Fantastisk styresystem

+ Fornuftig pris

+ Støjsvag

– Lidt skrabede komponenter

 

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Med DS418j får du en NAS, der kan udstyres med masser af lagerplads, et fremragende styresystem og en nem måde at styre al hjemmets underholdning.

Specifikationer

Mærke
Synology
Processor
Realtek RTD1293 Dual Core 1.4 GHz
Hukommelse
1 GB DDR4
Kapacitet
48 TB (12 TB harddisk x 4) (Kapacitet kan variere efter RAID-type)
Tilslutninger
2 x USB 3.0, 1 x LAN
Antal båse
4 stk.
Mål
18,4 x 16,8 x 23 cm
Vægt
2.21 kg
Elforbrug (i dvale)
8,97 watt