Synology DS118

Lille NAS fra Synology med plads til en enkelt harddisk på op til 12 TB.

af #Netværksharddisk (NAS) #Synology
7.9

Produktkategorien “netværksharddisk” eller NAS er ikke helt dækkende for Synologys DS118, for hvor netværksharddiske oprindeligt blot var en simpel lagerenhed, man koblede på sit hjemmenetværk, får du her også et væld af servere og funktioner, som ligger langt ud over den simple lagerfunktion.

DS118 er Synologys lille begynder-model, der kun kan rumme en enkelt harddisk, men dens styresystem er det samme som på alle andre af firmaets modeller. Det vil sige, at du får adgang til de samme funktioner, som havde du købt en større model, men må naturligvis nøjes med en lavere lagringskapacitet, svagere processor og mindre hukommelse.

Jeg fulgte den medfølgende hurtigstart-guide, der viser hvordan man installerer en harddisk i NAS’en ved at skubbe siden op. Herefter tilsluttede jeg strøm og det medfølgende kabel til hjemmets router. Efter et par minutters opstart lyder et lille bip, og så skal man ifølge guiden åbne sin browser og besøge adressen http://diskstation:5000.

Det åbner DS118’s hjemmeside, hvor jeg med et klik på Konfigurer startede en nem guide, der både formaterede den isatte harddisk, installerede et styresystem fra nettet og endda installerede de vigtigste pakker – altså programmer, som giver NAS’en ekstra funktioner. Blandt dem var på forhånd blandt andet valgt Download Station, hvor man kan hente filer fra nettet uden en pc, Video Station, der bruges til at afspille video’er, og Photo Station, der bruges til at vise familiens private fotoalbum.

Efter godt ti minutters installation var den nye NAS klar til brug. Det er ikke set nemmere hos nogen af konkurrenterne – og det hjælper især, at sproget under hele opsætningen er dansk. I nederste højre hjørne af DS118’s styresider kan man hele tiden holde øje med forbrug af processor, ram og netværk – på eksemplet herover er NAS’en i fuld gang med at installere ti forskellige pakker, og alligevel er ressource-forbruget moderat.

DS118’s processor er blot på 1,4 GHz, men den lille NAS er alligevel i stand til at omkode videoer på 4K med 60 billeder i sekundet – til fx dit nye Smart TV eller din tablet – en opgave, der ville give mange pc’er åndenød. Sammen med de mange tilgængelige pakker følger et par håndfulde gode apps til iOS og Android, så du fremover kan få glæde af al din musik, billeder, videoer, noter og meget mere fra din mobil – også når du ikke er hjemme.

Under min test af DS118 virkede den ikke på noget tidspunkt presset af opgaverne, så langt de fleste vil kun have behov for en af Synologys større modeller, hvis man har et stort pladsbehov (over de 12 TB, som du kan installere i DS118), har behov for en RAID-løsning, der sikrer filerne, eller har brug for fx at styre mange netværkskameraer eller streame videoer samtidig til mange enheder. For alle os andre er DS118 rigeligt.

Find den bedste pris her.

+ Billig begynder-NAS

+ Nem at opsætte og bruge

+ Mange gode apps

– Kun plads til 1 harddisk

 

 

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Her får du en af markedets bedste begynder-NAS'er. Trods den lille størrelse er der masser af saft og kraft i Synology DS118.

Specifikationer

Mærke
Synology
Processor
Realtek RTD1296 Quad Core 1.4 GHz
Hukommelse
1 GB DDR4
Kapacitet
Maksimalt 12 TB
Tilslutninger
1 x LAN, 2 x USB 3.0
Antal båse
1 x 2,5/3,5 tommer
Mål
16,6 x 7,1 x 22,4 cm
Vægt
0,7 kg
Elforbrug (i dvale)
4,22 Watt
Andet
Støjniveau: 16.7 dB(A)