Under statuslamperne er der en USB-port og en knap til hurtigkopiering.

QNAP TS-453D

Netværksdrev (NAS) med plads til fire harddiske. HDMI-forbindelse til skærm og to 2,5 gbit/s netværksporte.

af Henrik Ræder Clausen #Netværksharddisk (NAS) #QNAP
8.4

Med sine to lynhurtige netværksporte er QNAP 453D det hurtigste netværksdrev, vi nogen sinde har testet. Den første opsætning er unødvendigt besværlig, men når først det er på plads, fungerer maskinen fint. Den er god som både filserver (så du kan dele filer mellem alle computere og telefoner på netværket), medieserver (så du fx kan hente film og billeder fra den og se dem på dit tv) og endda som en ekstra pc til let arbejde. Og hvis dine behov stiger med tiden, kan den endda udvides med ram og SSD-cache.

Hastigheden på netværksdrev har længe været dikteret af brugerens eget netværk. Det gør denne model noget ved, fordi den ikke er begrænset af kabelnetværks normale tophastighed på 1 Gbit/sekund. De to netværksporte er begge af den nye 2,5 Gbit/sekund type, og det kan mærkes! Drevet gemmer store filer på ganske kort tid, når du flytter dem fra pc’en. Og den tøver ikke med at sende filerne retur med stort set samme hastighed, når du skal bruge dem igen. Med mekaniske harddiske fik vi en skrivehastighed på 221,6 MB/sekund, og en anelse mindre ved læsning. Det er en ny rekord i prisklassen!

453D styres via en webside, der giver dig en Windows-lignende brugerflade, hvorfra du kan styre alle indstilinger og endda også installere små programmer. De store, farverige ikoner virker brugervenlige, men det står i kontrast til de mange tekniske detaljer, der skal være styr på. Systemopsætningen er svært tilgængelig. Manualen siger næsten intet om det, og at login-siden beder om enhedens MAC-adresse som adgangskode er simpelthen for teknisk. Når den 12-cifrede hexadecimale kode så er indtastet, kommer der en overvældende mængde hjælpesider, og meddelelser om installation og andet. Det kan gøres bedre, og vi har set det bedre. Meget bedre. Heldigvis er både brugerflade og de gode hjælpesider på dansk, og med lidt tålmodighed og nysgerrighed falder tingene på plads, så serveren kommer i gang med at dele filer over netværket.

Kabinettet fremstår i plastik af nogenlunde kvalitet. Forsiden har en stribe statuslamper og en USB-port med hurtigkopiering. På bagsiden er der ud over netværksportene hele fire USB-porte, og skærmtilslutning via HDMI. Drevet kan rumme fire 3,5 tommer harddiske, der monteres i skuffer uden brug af værktøj. Det er nemt, og godt beskrevet i den lille manual.

At netværksdrevet også kan bruges som pc er en udmærket bonus. Der skal tilsluttes USB-tastatur og en mus, samt en skærm til HDMI-udgangen. Derefter skal der installeres en særlig programpakke, og så bliver serveren klar med LibreOffice, Firefox og andre standardprogrammer. Den er ikke specielt hurtig, men fungerer udmærket til lettere opgaver.


+ Meget høj hastighed
+ Fungerer også som pc
+ Kan opgraderes
– Besværlig opsætning

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Når den besværlige opsætning er overstået, er dette et glimrende og lynhurtigt netværksdev, der også kan bruges som pc.

Specifikationer

Mærke
QNAP
Processor
Intel Celeron J4125
Hukommelse
4 GB
Kapacitet
Op til 72 TB
Tilslutninger
2 x 2,5 Gigabit Ethernet, 2 x USB-3, 3 x USB-2, HDMI
Antal båse
4
Mål
17,0 x 22,6 x 16,8 cm
Vægt
2,4 kg
Elforbrug (i dvale)
35 watt (med tre harddiske)
Andet
Kan bruges som pc
Skrivehastighed
221,6 MB/s
Læsehastighed
218,4 MB/s