En stribe LED'er viser løbende serverens tilstand.

QNAP TS-364

Et glimrende netværksdrev med god kapacitet, fine programmer og hastighed i top.

af Henrik Ræder Clausen #Netværksharddisk (NAS) #QNAP
9.5

QNAP TS-364 er et velfungerende netværksdrev, som du kan bruge til at dele filer med alle apparater på dit netværk. Drevet giver op til 60 terabytes lagerplads, læsehastigheden er i top, og du får et godt udvalg af indbyggede programmer. At drevet kan bruges som en simpel stationær pc er en udmærket bonus.

I daglig brug er QNAP-drevet stille og effektivt. Med 2,5 gigabit kabelnetværk fik vi en læsehastighed på hele 296 megabytes/sekund. Det kan ikke gøres væsentligt bedre uden dyrt netværksudstyr. Skrivehastigheden på 87 megabytes/sekund er noget mere beskeden.

Administrationssiderne, hvor du styrer drevets indstillinger, har en grafisk brugerflade i stil med Windows, med store ikoner, og et godt udvalg af valgfrie programmer. Under overfladen er her tale om en komplet Linux-server med mange indstillinger for brugeradgang og sikkerhed. Brugerfladens mange beskeder om driftstatus kan også sendes som e-mail, og det fungerer fint. Den danske oversættelse er dog præget af nogle fejl og mangler.

Det er nemt at montere harddiske i drevets skuffer. Der skal en skruetrækker (eller en mønt) til at åbne kabinettet, men ellers er værktøj unødvendigt. Du kan sætte et SSD-drev i for at sætte hastigheden op. Båsen til det er svært tilgængelig, men med lidt fingersnilde kommer det også på plads.

At der er plads til tre harddiske er usædvanligt – og godt: Det giver mere fleksibilitet end to drev, uden at være væsentligt dyrere, og gør det nemmere og billigere at opgradere til mere kapacitet, når behovet melder sig. I den anbefalede opsætning kan drevet have op til 24 terabytes lagerplads.

Det er også muligt at montere ekstra ram – op til 16 gigabytes. Sammen med et SSD-drev som cache giver det kapacitet til at betjene mange samtidige brugere. Meget bekvemt kan man starte uden disse udvidelser, og tilføje dem efterhånden som behovet opstår.

Umiddelbart er opsætningen meget overskuelig. Det er nemmest at starte med skærm og tastatur tilsluttet for at indtaste navn og grundlæggende data. Det tager ikke lang tid at blive sendt videre til enhedens administrationssider til de næste skridt i processen.

Det starter fint med at opsætte lagerpuljer og delte drev. Men derefter bliver man overvældet af guider og mere eller mindre eksotiske indstillinger, man skal tage stilling til. Det er svært at vurdere vigtigheden af de mange beskeder og konsekvenserne af dem. Det burde være mere overskueligt.

Som ved andre QNAP-drev har TS-364 udgang til skærm via et HDMI-kabel. Tilslutter du mus og tastatur, kan drevet bruges som en stationær pc. Der findes kontorpakke (LibreOffice), browsere og programmer til musik, video og sociale medier. Kvaliteten af de medfølgende programmer svinger lidt, men til formålet fungerer det godt som en simpel og stabil ekstra computer til kontorarbejde og internetbrug.


+ Meget høj læsehastighed
+ Plads til tre harddiske
+ Kan bruges som pc
– Opsætningen er overvældende

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Et glimrende netværksdrev med god kapacitet, fine programmer og hastighed i top.

Specifikationer

Mærke
QNAP
Processor
Intel Celeron N5105 (Quad-Core)
Hukommelse
4 GB
Kapacitet
60 TB (uden raid)
Tilslutninger
2,5 Gigabit Ethernet, USB-3, HDMI
Antal båse
3
Mål
15,0 x 26,0 x 14,2 cm
Vægt
1,65 kilo
Elforbrug (i dvale)
15 watt
Andet
Kan bruges som pc
Skrivehastighed
87 MB/s
Læsehastighed
296 MB/s