Fronten er bygget i spinkelt plastik, men alt virker, som det skal.

QNAP TS-253Be

Et festfyrværkeri af spændende funktioner – men det kræver lidt teknisk snilde at få fuldt udbytte af det hele.

af Morten Skeldal Østergaard #Netværksharddisk (NAS) #QNAP
9.4

QNAP TS-253Be er en netværksharddisk, hvor fokus har været på at levere nogle virkelig gode specifikationer til prisen. Du får fx en forholdsvis hurtig processor, HDMI-tilslutninger og gode muligheder for at opgradere NAS’en senere hen, hvis dine behov skulle ændre sig.

Det ydre af den sorte kasse er ikke så imponerende. I en kvalitets-NAS kan man godt forvente, at lågerne, hvor harddiskene skal skubbes ind, er fremstillet i metal – men hele fronten på QNAP-NAS’en er lavet af noget spinkelt plastik. Her har QNAP simpelthen valgt at bruge kræfterne på NAS’ens indre i stedet for.

Jeg fik et lille chok under opsætningen, da NAS’en pludselig talte til mig på engelsk. Jeg havde sat den i gang med at hente ny firmware, da den pludselig begyndte at fortælle mig, hvad den foretog sig. Det er egentlig meget praktisk, hvis NAS’en ikke er sluttet direkte til en skærm, for så kan man hele tiden følge med i, hvad der foregår.

QNAP TS-253Be er nok navngivet af en ingeniør i stedet for en smart reklamemand, og NAS’ens styresystem bærer også præg af at være designet af nogle teknisk kompetente mennesker, der måske ikke har tænkt så meget på os slutbrugere. Der er nemlig bunkevis af smarte funktioner i NAS’en, men de er svære at finde rundt i. Jeg måtte flere gange google mig frem til løsninger, som jeg ikke kunne finde svar på i netværksharddiskens sparsomme manual. Denne NAS er ikke for nybegyndere.

Hvis du har noget netværksviden og har prøvet at bruge en NAS før, får du til gengæld noget for pengene her. QNAP-boksen er hurtig, og der er overvældende mange muligheder. Du kan fx bruge “link-aggregation”, hvor NAS’en benytter sig af to netværkskabler på samme tid for at øge hastigheden. Hvis det ikke er nok, har TS-253Be en udvidelsesport ligesom på en pc, så du kan sætte et endnu hurtigere netværksstik i NAS’ens indre. På bagsiden sidder hele to HDMI-stik, så du kan styre NAS’en direkte uden at bruge en pc som mellemmand, eller du kan afspille film til et tv eller en computerskærm.

QNAP TS-253Be er en NAS, hvor selv den mest krævende bruger ikke løber tør for muligheder, men hvor nybegynderen nok vil drukne i de mange funktioner, som desværre ikke altid bliver lige pædagogisk præsenteret.


+ Mange funktioner

+ Gode udvidelsesmuligheder

– Lidt kompliceret

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Et festfyrværkeri af spændende funktioner – men det kræver lidt teknisk snilde at få fuldt udbytte af det hele.

Specifikationer

Mærke
QNAP
Processor
Intel Celeron J3455 quad-core, 1,5 GHz
Hukommelse
2 gigabytes
Kapacitet
-
Tilslutninger
5 x USB 3.0, 2 x HDMI 1,4b
Antal båse
2
Mål
168 x 105 x 226 mm
Vægt
1,66 kg
Elforbrug (i dvale)
13,1 watt
Andet
                              
Skrivehastighed
118,5 MB/sekund
Læsehastighed
118,5 MB/sekund