Det er nemt at montere harddiske i TS-251D.

QNAP TS-251D

Netværksdrev med plads til to harddiske, 4 GB ram og mulighed for skærmtilslutning.

af Henrik Ræder Clausen #Netværksharddisk (NAS) #QNAP
8.8

QNAP’s nyeste netværksdrev, TS-251D, er godt bygget og giver rigtig fine hastigheder.

Når den lidt rodede opsætning er gennemført, er det nemt at arbejde med drevet, og det løser sine opgaver fremragende.

Administrationssiderne er nemme at bruge, og muligheden for at tilslutte skærm/tastatur er et ekstra plus.

Med to Seagate-harddiske på hver 2 terabytes fik vi både læse- og skrivehastigheder på cirka 117 MB/s. Det er et flot resultat, for det er på grænsen af, hvad netværkstilslutningen kan yde. Små filer kan læses/skrives med henholdsvis 38 og 54 MB/s, hvilket også er et godt resultat.

Til gengæld var vi ikke synderligt imponerede over opsætningen. Netværksdrev er et kompliceret emne, og der er ingen tvivl om, at QNAP har gjort en del for at forklare det. Men mængden af detaljer, programmer og hjælpefunktioner til at forklare dem er overvældende. QNAP kunne med fordel forenkle opsætningen, så det bliver nemmere at vælge de mest almindelige indstillinger.

Den fysiske opsætning er heldigvis ganske enkel: Forpladen låses op på siden, så der er adgang til harddiskene, der sidder i praktiske skuffer. Man skal blot lægge harddiskene i og skubbe dem på plads, så sidder de rigtigt. Der er dog ikke nogen låsemekanisme til at beskytte mod pilfingre.

Netværksdrevet kan uden videre findes i Windows’ Netværksregistrering og tildeles et drevbogstav, typisk Z:. Derefter fungerer det afdæmpet og pålideligt i det daglige. Man bemærker en vis knurren fra harddiskene, men heldigvis ingen blæserstøj undtagen ved fuld belastning. Som andre modeller fra QNAP kan dette netværksdrev også bruges som en nogenlunde almindelig pc: Der er en HDMI-udgang til skærm og godt med USB-porte til mus/tastatur, så når funktionen er aktiveret, kan man bruge internetbrowsere, LibreOffice og en del spil. På vores testeksemplar med 4 gigabytes ram fungerede det ligetil og hurtigt. Det er også praktisk, at filer kan gemmes direkte på netværksdrevet eller en USB-nøgle.

Der er en fin samling indbyggede programmer og naturligvis en medieserver, der streamer 4K-video uden problemer. Dertil kommer apps til lyd/videostreaming, billedkatalogisering og andre daglige opgaver. Det er gode apps, der er nemme at finde ud af.

Endelig er der mulighed for at montere et udvidelseskort, der forbedrer ydelsen. Det kan være et hurtigere netværkskort eller et kort med SSD-lagerplads, der kan bruges som cache. Det vil fx være nyttigt, hvis drevet en dag deles af så mange, at hastigheden begynder at blive et problem.


+ Høj hastighed
+ Kan bruges som pc
+ Kan opgraderes
– Rodet opsætning

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Et velbygget netværksdrev, der giver fildeling med høj ydelse, og gode ekstraprogrammer.

Specifikationer

Mærke
QNAP
Processor
Intel Celeron J4005 2,0 GHz dual core
Hukommelse
4 GB
Kapacitet
Op til 32 TB
Tilslutninger
Gigabit Ethernet, 2 x USB-3, 3 x USB-2, HDMI
Antal båse
2
Mål
16,8 × 10,5 × 22,6 cm
Vægt
1.48 kg
Elforbrug (i dvale)
20 watt
Andet
Kan bruges som pc
Skrivehastighed
117,2 MB/s
Læsehastighed
116,6 MB/s