Drobo 5N2

5N2 er en 5-bås NAS, der også har plads til et sjette drev i bunden. Den styres af programmet Drobo Dashboard.

af #Netværksharddisk (NAS) #Drobo
5.7

Firmaet Drobo producerer forskellige typer eksterne lagringsenheder til hjemmet, blandt andet også netværksharddisken 5N2, som jeg har fået i hænderne.

NAS’en har plads til fem stk. 3,5 tommer harddiske, der tilsluttes med almindelig SATA. I min test begyndte jeg med at tilslutte to harddiske til båsene, som er placeret i fronten. Det foregår nemt og uden skruer, da fronten blot er vedhæftet magnetisk og hurtigt kan tages af. Derefter skubbes diskene simpelthen bare ind fra forsiden, indtil de klikker på plads.

Nu er det blot at tilslutte strøm og sætte det medfølgende netværkskabel ind i hjemmets trådløse router, og så er du køreklar. Drobo opretter selv et netværksdrev, der er tilgængeligt fra hjemmets pc’er, ud af den tilsluttede lagerplads, så du kan faktisk bruge NAS’en straks.

Drobo er en smule anderledes, end de NAS’er vi typisk tester på redaktionen – af flere grunde. Ofte finder man også USB-stik eller indgange til hukommelseskort på en NAS, men den slags fornødenheder er 5N2 blottet for. Til gengæld finder du i bunden en lille låge, som skjuler en mSATA-port, der kan bruges til at tilslutte endnu en disk – en lille SSD, som typisk anvendes i bærbare. Dermed har du potentielt mulighed for at anvende helt op til seks harddiske i 5N2.

Du finder også to netværksporte, som enten kan kobles sammen og give dobbelt hastighed eller fungere som backup, så hvis det ene netværk fejler, anvender NAS’en i stedet det andet. Men det kræver naturligvis, at du har to selvstændige netværk, hvilket de færreste private hjem har.

 

Du finder og styrer Drobos NAS med programmet Drobo Dashboard. Det fungerer rigtig fint.

Desværre er Drobos vejledning og program på engelsk, så det er klart en fordel, hvis du allerede har erfaring med at anvende en NAS. Til gengæld er jeg begejstret for at slippe for at styre NAS’en via browseren, som ellers er gængs praksis. Du installerer i stedet programmet Drobo Dashboard på din pc, og så indstiller du både mapper, lager, beskyttelse af dine filer og meget andet herfra.

Det er også muligt at installere apps på NAS’en fra Drobo Dashboard, men det hele virker desværre ikke særligt brugervenligt, og man er ind imellem i tvivl om effekten af de forskellige indstillinger – og hvilke apps man skal bruge til hvad. Det samme gælder de apps, du installerer. Udseendet ligner hjemmesider fra slut halvfemserne, og der er meget lidt hjælp at hente.

 

Mine to harddiske på 2 og 4 TB dukkede op som et drev i Stifinder med en samlet kapacitet på 63 TB. Heldigvis kunne jeg se den rigtige kapacitet i Dashboard.

Både under og efter min test kunne jeg konstant høre harddiskene summe i 5N2 – en lyd, man hurtigt bliver træt af, hvis ikke NAS’en er gemt af vejen i et skab.

 

 

Find den billigste pris her.

 

+ Plads til 5 stk. diske

– Ikke USB

– Ikke brugervenlig

– Harddiske larmer

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Vi er begejstrede for muligheden for at tilslutte helt op til seks diske i 5N2, men blev desværre skuffet over den manglende brugervenlighed og de lidt forældede apps til NAS'en.

Specifikationer

Mærke
Drobo
Processor
Marvell quad core Armada XP ARMv7 CPU 1,6 GHz
Hukommelse
2 GB DDR3 Hynix H5TQ4G63CFR (x4)
Kapacitet
Op til 5 harddiske
Tilslutninger
1 x mSATA, 4 X SATA, 2 X gigabit LAN
Antal båse
5 + 1
Mål
15 x 18,5 x 26,2 cm
Vægt
3,9 kilo (uden diske)
Elforbrug (i dvale)
21 watt