AVM Fritz!Powerline 1260E WLAN Set

Med homeplug-sættet fra tyske AVM kan du sende hjemmenetværket ud gennem elledningerne og dermed helt forbigå områder med dårlig trådløs dækning.

af Henning Dadkhah Rasmussen #Homeplugs #AVM
6.5

Du kender sikkert tyske AVM på deres letgenkendelige routere Fritzbox, som vi også ofte har testet her på redaktionen.

Med Fritz!Powerline er firmaet klar med et sæt nye homeplugs – det vil sige enheder, som sender netværket fra routeren og ud i hjemmets elinstallationer. 1260E WLAN Set er en pakke med to enheder: En 1260E og den lidt mindre 1220E. Den ene enhed forbindes til hjemmets router med netværkskabel, mens den anden blot tilsluttes en stikkontakt, hvor du mangler netværksdækning – på et værelse ovenpå, i garagen eller i køkkenet. Enheden 1260E kan både levere et trådløst signal langt fra routeren eller bruges til at tilslutte kablet udstyr via de to indbyggede netværksstik. 1220E har kun kablet netværkstilslutning.

Hvis du allerede ejer en Fritzbox-router, skulle det ifølge AVM være endnu nemmere at installere de nye homeplugs. Det var dog alt andet end nemt, da jeg selv skulle installere dem. Jeg ejer faktisk en Fritzbox selv (en 7590), og i den lille medfølgende hurtig start-manual er det angivet, hvordan man ved at trykke på en enkelt knap på henholdsvis router og homeplugs skulle kunne forbinde de to. Det lykkedes mig dog aldrig, selv efter adskillige forsøg. Det lykkedes dog at forbinde dem manuelt, men jeg løb ind i samme udfordringer, da de to homeplug-enheder skulle forbindes indbyrdes. De ville ikke acceptere hinandens godkendelseskoder, og undervejs glemte den ene hele sin opsætning, så jeg måtte starte helt forfra på en nulstillet enhed. Til sidst lykkedes det, men det er ganske enkelt ALT for mange forhindringer for at gøre noget så essentielt – endda via en router fra samme producent.

For at få størst mulig hastighed gennem homeplugs skal man altid undgå forlængerledninger og stikdåser. Det kan dog være en udfordring at finde en ledig stikkontakt lige ved siden af routeren – især da 1260E og 1220E er så store, at de optager begge stik i en dobbeltstikkontakt. For mit vedkommende målte jeg en beskeden download-hastighed på knap 1,5 Mbit/s, da jeg brugte 1260E i en stikdåse ved routeren. Satte jeg den direkte i en stikkontakt røg hastigheden op til 39 Mbit/s.

I opsætningen af AVM’s homeplugs kan man dog også vælge, at netværkssignalet fra routeren skal leveres trådløst i stedet – så 1260E bliver en trådløs bridge i stedet for en LAN bridge – og her målte jeg faktisk den bedste hastighed overhovedet – 41 Mbit/s. Det virker lidt løjerligt, at en trådløs forbindelse er hurtigere, men det kan sagtens skyldes dårlige kobberledninger eller forbindelser i vores hjem. Alle målinger er også lavet på tværs af sikringsgrupper, da det er det scenarie, de fleste vil have behov for. Hastigheden er altid hurtigere, hvis man kører homeplugs i den samme sikringsgruppe.

Når Fritz!Powerline først er sat op, skal du ikke tænke mere på dine homeplugs. Sæt blot den anden enhed til en fjern stikkontakt og tilslut så det udstyr, som skal have adgang til netværket og internettet. I vores testperiode kørte systemet stabilt og helt problemfrit.

AVM lover også at du kan bruge sættet sammen med en nyere og opdateret Fritzbox-router til at skabe det eftertragtede mesh-netværk, der giver bedre og hurtigere dækning, men det lykkedes mig aldrig at få aktiveret mesh-funktionen. Det kræver nemlig ifølge AVM’s app, at man trykker på sikkerhedsknappen på henholdsvis router og homeplug, og denne fysiske parring kunne jeg som tidligere nævnt ikke få til at fungere.

 

Den ene enhed kobles til din router og stikkontakten, og sender så netværkssignal via elledningerne til den anden enhed og dit udstyr.

 

 

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Fritz!Powerline giver dig god mulighed for at tilslutte udstyr i periferien af din routers trådløse dækning, men opsætningen er unødvendig besværlig, og de lovede mesh-funktioner fik vi aldrig til at fungere.

Specifikationer

Mærke
AVM
Angivet hastighed
Elnettet: 1.200 Mbit/s, 2,4 GHz-netværk: 400 Mbit/s, 5 GHz-netværk: 866 Mbit/s
Tilslutninger
2 x LAN per enhed
Sikkerhed
WPA2, 128-bit AES kryptering
Overførselshastighed
41 Mbit/s download, 20 Mbit/s upload