Niko Hue

Niko Dimmer Switch virker sammen med de smarte lyspærer Philips Hue, så du nemt kan indstille lysscener eller dæmpe belysningen.

af Henning Dadkhah Rasmussen #Diverse #Niko
9.0

Med Philips Hue revolutionerede det hollandske firma den måde, vi styrer belysning i hjemmet. Systemet består af en hub, der tilsluttes din router, og så en serie LED-pærer, der kan kommunikere trådløst med hubben. Resultatet er, at du kan tænde og slukke for lyset via en app på din smartphone, og endda ændre lysets farve, hvis du ejer farveudgaven af Hue-pærerne.

Desværre kan man ikke styre den intelligente belysning med hjemmets eksisterende kontakter, og derfor har man hidtil været nødt til at købe Philips’ originale smarte kontakter, som skal klistres op på væggen, hvis man ikke vil finde smartphonen frem, hver gang lyset fx skal dæmpes. Nu har Philips dog åbnet for, at andre firmaer kan producere kontakter, der kan styre Hue-systemet, og det har belgiske Niko gjort med deres Dimmer Switch for Hue.

I funktionalitet minder Nikos kontakt meget om den originale Philips Hue Tap. Begge har fire funktionsknapper, og ingen af dem skal tilføres strømkilde, da de virker med den kinetiske energi, der produceres, når man trykker på kontakterne. Den helt store forskel er dog, at Nikos danske udgave af kontakten kan installeres i en Fuga-vægdåse og med Fuga-ramme fra Lauritz Knudsen – det vil sige, at den passer i de vægdåser, der sidder i de fleste danske hjem. Dermed kan man erstatte den almindelige afbryder med Nikos smarte kontakt – og fremover slippe for risikoen for at familiens andre medlemmer kommer til at slukke for afbryderen og lukke forbindelsen til den smarte styring af pærerne.

Her ses Niko Dimmer Switch med en tysk Europa-ramme, men den kan også monteres i almindelig dansk dåse fra LK.

 

Egentlig sælges Niko normalt med en ramme og bagplade, der passer til de tyske Europa-dåser, men i DK-sættet følger en dansk bagplade med. Ifølge manualen skal bagpladen først skrues fast i Fuga-vægdåsen, og derefter kan kontakten nemt klikkes på plads, men jeg oplevede, at jeg måtte fjerne tangenterne og tvinge de to spyd på plads med en skruetrækker, før jeg satte tangenterne på igen. Dermed er der fare for at knække den tynde plastik, så her er helt sikkert plads til produktforbedring. Du skal i øvrigt være opmærksom på, at du skal have besøg af en elektriker, hvis du vil erstatte en almindelig afbryder med Niko-kontakten, da ledningerne bagpå skal forbindes, så lampen får konstant strøm.

Herefter skal den smarte kontakt tilføjes i appen Hue, så den snakker sammen med din hub ved routeren. Det forløb ganske uden problemer, og så snart kontakten er at finde i appen, kan du bestemme, hvad de fire knapper skal gøre. Som standard tænder, slukker og dæmper de lyset i dit valgte rum, men det er faktisk også muligt at indstille knapperne til at styre dine scener i appen. Det betyder, at du fx kan trykke på en knap for at gøre hele belysningen i stuen rød eller blå, hvis du har oprettet en scene med de farver.

Hvis du er vant til at bruge kontakten Philips Hue Tap, ved du at man skal trykke ret hårdt på afbryderne for at aktivere den kinetiske energi. Det er ikke noget decideret problem, men et par af mine kolleger fik ikke tændt kontakten, fordi de simpelthen ikke vidste, at man skal trykke ekstra hårdt, før afbryderne klikker.

 

Med dansk bagplade og ramme ligner Niko-kontakten en almindelig dansk afbryder.

 

Det virkeligt interessante ved Nikos kontakt er, at den passer designmæssigt i et dansk hjem og endda kan erstatte de gammeldags vægkontakter. Det eneste lille minus ved designet er, at afbryderne er noget tykkere end de almindelige fra LK. Det er dog en lille pris at betale til gengæld for de mange nye muligheder, du får ved at udskifte kontakterne. Men hvis du alligevel har tænkt dig at klistre kontakten på væggen med de medfølgende klisterbånd, kan du overveje i stedet at købe den originale Philips Hue Tap, der koster en halvtredser mindre.

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

I udgangspunktet kan Nikos kontakter det samme som de originale fra Philips, men den geniale detalje er, at de kan monteres i en Fuga-dåse og erstatte den gammeldags afbryder. Det fjerner for altid frustrationen over at gæster får slukket for Hue-pærerne på den almindelige afbryder.

Specifikationer

Mærke
Niko
Produkttype
Smart switch
Mål
83 x 83 x 15 mm
Vægt
43 gram
Tilslutning
ZigBee
Andet
Virker indenfor 10 meter til lamperne