NemID-nøglekort

NemID nøgleapp

Med den nye nøgleapp fra NemID behøver du ikke længere lede efter dit papkort, når du skal logge på netbank.

af #Diverse #Andre
9.0

Da login-systemet NemID erstattede den gamle Digitale Signatur i 2010, havde de moderne smartphones kun lige begyndt rejsen til den store udbredelse, de har i dag. Alligevel var der allerede dengang kritiske røster over, at man introducerede en offentlig login-løsning, som baserede sig på et papkort med engangsnøgler, når det nu var teknisk muligt at anvende mobiltelefonen i stedet.

Her otte år efter er NemID-nøgleapp’en endelig en realitet. Den nye app er et supplement eller en erstatning for papkortet – det bestemmer man selv – og virker simpelthen ved at servere dig koder på telefonen, når du skal bruge dem til at logge ind. Bedre sent end aldrig – og i praksis mere anvendeligt med en app, da jeg ofte ikke har mit papkort på mig, men stort set altid min telefon.

Jeg hentede app’en i Google Play til min Samsung-telefon med Android, og da jeg åbnede app’en første gang og loggede ind, meddelte den, at jeg nu skulle vente en time, før app’en kunne tages i brug. Det er en sikkerhedsforanstaltning, så man fx undgår at en kriminel med din tegnebog i hånden har mulighed for straks at logge på din netbank og overføre et beløb. Ventetiden optræder kun første gang, du bruger app’en – fremover skal du indtaste en personlig firecifret kode for at starte NemID-app’en, og det vil derfor ikke være muligt for en lommetyv at logge på, selvom han har din telefon. Sikkerheden virker altså tilsyneladende til at være i orden.

I første omgang besøgte jeg den offentlige hjemmeside sundhed.dk fra browseren på min mobil. I NemID-feltet skulle jeg nu taste min første adgangskode, som man også gør med nøglekortet. Men i stedet for nu at bede mig finde papkortet frem fra skuffen, skulle jeg blot klikke på knappen “Send” for at få sendt en kode på mobil-app’en. Det tager blot et par sekunder, og så dukker der en notifikation op på telefonen. Desværre skal man selv op og finde beskeden fra NemID-app’en i telefonens notifikationsfelt, åbne app’en og trykke på Godkend. Det havde været smartere, hvis folkene bag app’en havde ladet sig inspirere af MobilePay-app’en, hvor vinduet vises automatisk. På samme vis skal du manuelt fjerne vinduet igen, for at komme tilbage til den hjemmeside, du er ved at logge ind på. Lad os håbe, at det gøres bedre i næste version af app’en.

Herefter testede jeg systemet i browseren på min pc. Det fungerer på præcis samme måde – når du ellers ville have indtastet nøglen fra papkortet, skal du i stedet gribe telefonen og godkende. Så logges du på via pc’en. Desværre er det endnu ikke alle banker, der virker med det nye system, men det er et spørgsmål om kort tid, før du kan bruge telefonen alle de steder du før brugte nøglekortet.

Jeg har på nuværende tidspunkt udelukkende brugt app’en, siden den blev lanceret – og for mig har den fuldstændig erstattet nøglekortet – så på trods af de små irritationspunkter, er det en udmærket app, som gør det digitale liv en smule bedre. Man kunne næsten ønske, at vi ikke skulle have ventet otte år på den.

 

+ Meget nemmere end nøglekortet

+ Kan bruges til hjemmesider på både mobil og pc

– Viser ikke vinduet af sig selv

 

Hent app’en til Android her

Hent app’en til iOS her

 

 

Sådan bruger du NemID Nøgleapp

Når du har hentet og startet app’en, vises en hurtig guide, der hjælper dig i gang med at bruge app’en. Når du har registreret dig første gang, kører app’en ubemærket i fremtiden.

 

1 Når du starter app’en første gang, skal du logge på to gange med dit almindelige NemID nøglekort. Af sikkerhedshensyn skal du undervejs vente en time, før du kan bruge app’en.

 

2 Når du fremover besøger fx netbank, skal du logge på med NemID som sædvanligt.

 

3 Men hvor du normalt nu ville indtaste en nøgle fra det gamle papkort, skal du nu i stedet klikke på SEND for at sende en kode til din telefon.

 

4 Der dukker en notifikation op på din telefon fra NemID Nøgleapp, og når du åbner den, skal du først indtaste din adgangskode til app’en (eller bruge fingeraftryk). Træk nu skyderen hen på GODKEND for at logge på hjemmesiden. Straks logges du ind på hjemmesiden – uanset om du besøger den fra din telefon eller pc.

 

 

 

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

NemID Nøgleapp virker som den skal, men der er plads til små forbedringer i en eventuel opdatering.

Specifikationer

Mærke
Andre