Det lille kabinet skal stå op. Bagsiden har endnu flere tilslutninger.

Shuttle XPC Slim DS10U5

Meget kompakt stationær pc med Intel i5 CPU. Blæserfri, lydløs.

af Henrik Ræder Clausen #Computer #Shuttle
9.2

Denne mini-pc er i fremragende fysisk kvalitet, og er helt lydløs. Den har usædvanligt mange tilslutninger, og der medfølger beslag til montering bag på en skærm. Man skal selv montere ram, SSD-drev og installere Windows. Når det er på plads, er Shuttle DS10U5 en fin computer. Den er ikke specielt hurtig, men stille, effektiv og stabil. Man får dog lov til at betale for den høje kvalitet.

Egentlig er denne kompakte computer ikke beregnet til at stille på et skrivebord. De mange porte gør den brugbar sammen med usædvanligt eller gammelt udstyr, til indbygning, og til at være en lille motor bag skærme på vægge eller i infostandere. Den fungerer nu også fint som stationær pc.

Shuttle-pc’erne har altid haft et byg-selv element. Det er nu reduceret til at man skal købe og montere ram (op til 32 GB) samt et M.2 SSD-drev. Dermed kan man selv bestemme, hvor meget hukommelse den lille computer har. Delene skal monteres bag to luger, der holdes fast med en stjerneskrue hver. Det er nemt, og tager kun et par minutter. Derefter skal Windows (eller Linux) installeres fra en USB-nøgle, og pc’en er køreklar.

Vores testeksemplar var udstyret med en strømbesparende Intel Core i5 CPU på 1,6 GHz. Grafikkortet er integreret i CPU’en, og der er ikke mulighed for at montere et ekstra. Det giver et ekstra lavt strømforbrug, der gør det muligt at undvære en blæser – hvilket gør computeren totalt støjfri, selv under den hårdest tænkelige belastning.

Rent hastighedsmæssigt betyder det, at Shuttle DS10U5 ligger under gennemsnittet blandt moderne computere. Det er ikke denne computer, man skal vælge til spil eller ting videobehandling. Til lettere arbejde – tekst, internetbrug, mindre spil – fungerer computeren fint, især hvis man sørger for at montere ram nok i den.

Vores hastighedstest viste en CPUMark på 6160 og en samlet Benchmark på 2342. Det er under gennemsnittet for moderne computere. SSD-drevet har en flot læsehastighed på over 1,2 GB/s, hvilket er stærkt medvirkende til at computeren opleves som hurtig i daglig brug.

Endelig er de mange porte et usædvanligt syn. Her er hele otte USB-porte (fire af dem USB-3), analog videoudgang, og endda en serielport. Har man noget ældre udstyr med disse tilslutninger, kan Shuttle DS10U være netop det, der skal til får at få det til at fungere rigtigt.


+ Kabinet i topkvalitet
+ Masser af tilslutninger
+ Fuldstændigt lydløs
– Ret høj pris

Se den bedste pris lige nu

Konklusion

Har du brug for en stationær pc i topkvalitet, er Shuttle DS10U et fint valg. Der findes dog billigere alternativer.

Specifikationer

Mærke
Shuttle
Type
Mini stationær
Processor
Intel Core i5 8265U / 1.6 GHz
Grafikkort
Intel UHD Graphics 620
Hukommelse (RAM)
Op til 32 GB
Lagerplads
M.2 / SATA (skal tilføjes)
Skærmstørrelse
-
Skærmopløsning
4K (3840 x 2160)
USB-porte
8 (4 USB-3, 4 USB-2)
Tilslutninger
HDMI, DisplayPort, VGA, Serielport, SD-kort, hovedtelefon, mikrofon
Netværk
Wi-Fi 5, 2 x 1 Gigabit Ethernet
Mål
20 x 16,5 x 4,0 cm
Vægt
1,5 kg
Touchskærm
-
Styresystem
-
Andet
VESA monteringssæt
CPU Mark
6160,4
2D Mark
298,3
3D Mark
1177,3
Memory Mark
2183,7
Disk Mark
8152,5
Benchmark (højest er bedst)
2342,4