Raspberry Pi ser ikke ud af meget, men den kan faktisk næsten det samme som en stationær pc.

Raspberry Pi 4 – model B

En virkelig sjov minicomputer, der kan bruges til både kontorarbejde og hobbyprojekter.

af Morten Skeldal Østergaard #Computer #Raspberry Pi
9.0

Raspberry Pi er ikke just den type computer, som vi plejer at teste i Komputer for alle, men det ER ikke desto mindre en computer.

Den lille grønne printplade indeholder faktisk de fleste af de ingredienser, du finder i en stationær pc: Her er processor, ram, trådløst netværk og gode tilslutningsmuligheder. Her er endda to Micro HDMI-stik, så du kan tilslutte to skærme.

For at komme i gang skal du tilføje et microSD-kort, skærm, tastatur og mus. Vi brugte gamle dele, som vi havde liggende i forvejen, så vi fik os en ny computer for lidt over 300 kroner. Styresystemet skal du selv hente, men det er meget let. På Raspberry Pi’s hjemmeside ligger forskellige systemer, som er lige til at kopiere over på et microSD-kort. Herefter sætter du bare kortet i den lille slids på undersiden af Raspberry Pi. Der er ingen tænd-slukknap, så du skal bare sætte strøm til ved hjælp af en strømforsyning med et USB-C-stik, så starter computeren.

Vi brugte primært en udgave af styresystemet Linux ved navn Raspbian. Det er lavet specielt til Raspberry Pi og minder en del om Windows, så det er nemt at komme i gang.

Når du starter op første gang, er du klar til at bruge computeren i løbet af få sekunder. Her er både en udmærket webbrowser og den gratis kontorpakke LibreOffice. Alt afvikles umiddelbart ret hurtigt, men hvis du forsøger at åbne flere programmer samtidig, kan du godt mærke, at du ikke sidder ved en toptunet pc.

Der findes også specielle styresystemer til at omdanne Raspberry Pi til en medieafspiller eller en lille spillemaskine, der kan efterligne gamle computere, og det bedste er næsten, at det hele er gratis.

Du kan sagtens bruge Raspberry Pi, som du ville bruge en almindelig (billig) pc, men Raspberry Pi er så nem at installere nye styresystemer på, at den inviterer til at lege og eksperimentere. Vi fandt i hvert fald noget af den glæde og nysgerrighed frem, som vi følte, da vi første gang rodede rundt i maven på en computer for årtier siden. Hvis du har lyst til at gå videre og bruge Raspberry Pi til forskellige små computerprojekter, er der masser af gode vejledninger på nettet – også på dansk.


+ Sjov, lille computer

+ Fantastisk pris

– Ikke så hurtig

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

En virkelig sjov minicomputer, der kan bruges til både kontorarbejde og hobbyprojekter.

Specifikationer

Mærke
Raspberry Pi
Type
Hobbycomputer
Processor
Broadcom BCM2711B0 quad-core A72, 64-bit, 1.5GHz
Grafikkort
Broadcom VideoCore VI
Hukommelse (RAM)
1 gigabyte (findes også i udgaver med 2 eller 4 gigabytes)
Lagerplads
microSD-kort
USB-porte
2 × USB 2.0, 2 × USB 3.0
Tilslutninger
2 × micro-HDMI 2.0, 3.5 mm minijack, Gigabit Ethernet
Netværk
802.11ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 5.0
Mål
88 mm × 58 mm × 19.5 mm
Vægt
46 gram