Google Wifi

Et Mesh-netværk fra Google, der fås i pakker med en, to eller tre enheder.

af Henning Dadkhah Rasmussen #Router #Google
9.6

Normalt betyder routeres medfølgende “hurtig start”-guide, at man skal igennem en halvtyk manual, før udstyret er klar til brug. Sådan kan man ikke påstå, at det er med Googles bud på en router-løsning. I pakken ligger en lille pamflet, og der er kun to punkter i den tegnede guide: Tilslut en router-enhed og hent appen Google Wifi. Herefter foregår resten af opsætningen næsten automatisk via guiden i appen. Den løsning tager prisen for den mest brugervenlige router, vi har haft i hænderne.

Jeg har testet Google Wifi-pakken med tre enheder, men det trådløse netværk fås også med en eller to enheder – helt afhængig af hvor stort dit hjem er. I kassen er tre fuldstændig identiske enheder, der ikke er meget større end en pakke smør. Hver af dem har to netværksstik og et strømstik. Her er altså ingen overflødige kabler og stik. Først skal man tilslutte den første enhed til hjemmets internetforbindelse – typisk et modem – og herefter lade appen konfigurere den via en QR-kode i bunden. Efter nogle minutter bliver man bedt om at fortsætte med den næste enhed, som skal placeres nogle værelser fra den første enhed, og til sidst skal den tredje enhed tilsluttes et helt tredje sted. Derefter laver Google Wifi sin magi og skaber et såkaldt Mesh-netværk, hvor de tre enheder konfigureres som ét samlet netværk, der dækker tre gange så godt.

Når du har scannet QR-koden i bunden af router-enheden, klarer appen resten.

 

Til sidst henter og installerer appen den seneste software til routerenhederne, så du er sikker på, at de er helt up to date. Med en samlet installationstid på omkring 10 minutter er Google Wifi både enkel, nem og hurtig at komme igang med.

Du skal ikke forvente, at du med Googles router-løsning får adgang til markedets mest avancerede muligheder og tilslutninger. Her er fokuseret på det væsentlige, og da Google Wifi heller ikke har USB-tilslutninger, er det altså ikke et produkt for dig, der vil tilslutte printere og eksterne harddiske. Til gengæld er Google Wifi tiltænkt alle os andre, der har nok i de to netværksstik i bunden af alle enheder, og blot vil have et velfungerende trådløst netværk, som er nemt at komme i gang med, og som ikke gør det store væsen ud af sig i det daglige. Den simple tilgang gælder dog også hastigheden. Med en teoretisk hastighed på 867 Mbit/s på det hurtigste netværk, skal du ikke forvente at komme over 500 Mbit/s i praksis – og er du ude på grænsen af routernes rækkevidde, så de må koble på 2,4 GHz-netværket mere end halveres hastigheden yderligere. I min test betød det, at min internethastighed med Google Wifi kun måltes til 76 Mbit/s, selvom jeg faktisk har og kan anvende 160 Mbit/s med min eksisterende router. For de fleste mennesker er det dog ikke noget problem, da man sjældent udnytter den fulde kapacitet på blot en enkelt enhed – og de 76 Mbit/s er stadig rigeligt til selv streaming af video i 4K.

 

Appen er overskuelig og fokuserer på det væsentlige – nemlig om netværket kører problemfrit.

 

Samme simple tilgang har Google valgt i routerens funktioner. Her finder du ikke smarte NAS-funktioner som lagerstyring og downloadklienter. Du kan viderestille porte, hvis du fx har et netværkskamera, du vil have adgang til udefra, men ellers handler indstillingerne primært om finpudsning af det trådløse netværk.

 

Hvis du absolut har brug for det, kan du også via appen finde frem til mere avancerede indstillinger – men du skal lidt ned i nogle undermenuer.

 

Til gengæld får du med Google Wifi en ypperlig trådløs dækning. Jeg placerede den første enhed på vores kontor, der vender mod syd, den næste i stuen, som er stik nord, og den sidste router-enhed i gangen på førstesalen. Med almindelige routere er jeg vant til døde zoner i køkkenet og på børneværelserne på førstesalen. Ideen med et Mesh-netværk er, at du prøver dig lidt frem, så du får placeret de forskellige enheder optimalt i forhold til dit hjem. Takket være enhederne ovenpå og i stuen er de før så døde områder nu helt dækket med tæt på fuldt signal – selv bunden af vores sydvendte have kunne nu fange signalet, omend blot en enkelt streg. Du skal dog vænne dig til enkelte huller i datastrømmen, for når man går til yderkanten af ét netværks dækning, oplevede jeg at der typisk gik minimum 10 sekunder, før Google Wifi automatisk skiftede til en netværksenhed tættere på. Til gengæld kører det helt automatisk, og i praksis bør det ikke være et irritationsmoment.

+ Fantastisk dækning

+ Meget brugervenligt

– Hastigheden er ikke i top

Se den bedste pris lige nu

Conclusion

Med Google Wifis tre identiske enheder kan du dække selv større hjem fuldstændigt med trådløst netværk. Hvad Mesh-routeren ikke har i hastighed og avancerede funktioner vinder den i sublim rækkevidde.

Specifikationer

Mærke
Google
Trådløs standard
802.11ac
Kabelnetværk/ethernet
Gigabit WAN/LAN
Netværksporte
2 x Gigabit WAN/LAN-port pr. enhed
USB-porte
Ingen
Elforbrug
9 Watt per enhed
Mål
Ø10,6 x 6,9 cm
Angivet hastighed
AC1200 (300 + 867 Mbit/s)
Andet
Bluetooth, hastighedstest, fejlretning