XYZ da Vinci Jr. 1.0 3in1

3D-printer med indbygget scanner og valgfrit lasermodul

af #Diverse #XYZ Printing
6.0

3D-printere har efterhånden været på markedet i en årrække, men de har alle lidt af de samme svagheder: De er utroligt vanskelige at anvende, er alt for dyre, og man savner vægtige argumenter for, hvorfor man ikke kan leve uden muligheden for at printe objekter i 3D.

 

Det forsøger firmaet XYZ Printing at rette op på med den nemmere da Vinci Jr. 1.0 3in1, som er en smart begyndermodel, der tilsluttes via WIFI eller USB. Man skal stadig holde tungen lige i munden, når man samler de enkelte løsdele og tilslutter filament til printhovedet (den rulle med plastik, som smeltes om til 3D-objekter). Det er dog ikke sværere, end at alle kan være med. Og så rummer denne 3D-printer noget så nyttigt som en indbygget 3D-scanner, der betyder, at du kan indscanne objekter og få en 3D-tegning af dem op på pc-skærmen. Den tredje af printerens 3 i 1-funktioner er et lasermodul, så du kan indgravere fx tekst i dine printede ting – dette modul skal købes som ekstraudstyr, og vi havde desværre ikke mulighed for også at teste det.

 

De fleste andre 3D-printere skal kalibreres før hver udskrivning – en lidt besværlig og langsommelig proces – men det klarer printeren fra XYZ automatisk. Det er også muligt at indstille printeren på displayet foran, ligesom du kan udskrive fra 3D-tegninger på hukommelseskort, som du tilslutter printeren. Ellers foregår det fra pc’en i programmet XYZware. Du kan endda tegne dine egne objekter med programmet XYZmaker, men personligt synes jeg bedre om Googles program SketchUp, der kan hentes gratis. Faktisk er den helt store begrænsning ved XYZ’s printer, at alt firmaets medfølgende software er ustabilt, hænger og mangler selv basale muligheder. Det er så slemt, at du ikke engang kan opdatere programmerne, når de selv spørger, ligesom selv simple operationer i programmerne umuliggøres af dårlig programmering.

 

Den helt store forhindring ved 3D-print er dog, at du ofte er afhængig af, at andre har haft samme behov som dig, og derfor har lagt en 3D-tegning op på nettet, som du kan hente. Det er nemlig ikke ligetil at tegne objekter i 3D – med mindre du blot skal bruge en firkantet kasse. Her har da Vince Jr. 1.0 3in1 på papiret den store fordel, at du kan scanne dit objekt ind til en 3D-tegning. Det er fx praktisk, hvis du mangler en reservedel eller har et defekt plastikstykke – fx bagbeklædningen til tv’ets fjernbetjening, et knækket støvsugermundstykke eller lignende. I praksis er scanneren dog fuldstændig ubrugelig. De indscannede objekter vises med store manglende flader, og der er så meget støj i 3D-tegningerne, at du ikke kan printe dem – dette selv efter gentagne kalibreringer af scanneren. Ofte hænger scanner-programmet efter scanning, så du ikke engang kan gemme de fejlfyldte tegninger.

 

XYZ’s printer bruger filament af typen PLA, som er miljørigtigt lavet af biologisk nedbrydelige plantedele. Det fås i mange farver og koster cirka 165 kroner per kilo. En rulle med et kilo rækker til ganske mange 3D-print – selvfølgelig afhængig af, hvor store de er. Du kan udskrive op til 15 x 15 x 15 centimeter.

 

Når man tager i betragtning, at 3D-scanneren er ubrugelig, kan du få andre og bedre 3D-printere til en lavere pris end de knap 5.000 kroner for da Vinci Jr. 1.0 3in1.

Konklusion

XYZ Printings 3D-printer med indbygget scanner er hæderlig til at printe, men uduelig til at scanne. Samtidig er det medfølgende software alt for fejlfyldt.

Specifikationer

Mærke
XYZ Printing
Produkttype
3D-printer
Mål
42 x 43 x 38 cm
Vægt
15
Tilslutning
USB, WIFI
Andet
Bruger PLA-filament, 1,75 mm